Så lindrar Mona sina gikt-problem

Flera gånger om året drabbas Mona Eriksson av giktattacker. Varje gång slår de till utan förvarning och anfallen är smärtsamma. – Det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Mona som ser positivt på tillvaron och lever ett aktivt liv.

Mona Eriksson

Ålder: 75 år.
Bor: Radhus i Fiskebäck, Göteborg.
Familj: Maken Rune, sönerna Klas och Jonas, fem barnbarn.
Jobbar: Ordförande i Reumatikerdistriktet i Göteborg.

När Mona Eriksson, 75, en morgon för 25 år sedan vaknade av en skärande smärta i höger stortå kunde hon inte förstå vad som helt plötsligt kunde göra så ont. Hade hon stukat foten, drabbats av Hallux valgus eller hade hennes reumatism satt sig i tån?

– Den ömmade och gjorde fruktansvärt ont och hela fotleden kändes svullen och inflammerad. Det gick inte ens att ha täcket på den och att stoppa in den i en sko, eller ens en strumpa, var inte att tänka på, säger Mona Eriksson.

Hon hade överlevt en rad allvarliga sjukdomar och opererats för njursten och bröstcancer och nyligen drabbats av reumatism.

– Smärtan var hemsk till en början och varje steg kändes som att trycka in en spik i foten.

Så lindrar Mona sina gikt-problem

Att leva ett lugnt och stillsamt pensionärsliv lockar inte Mona. Hon lever ett aktivt liv tillsammans med maken Rune, även han drabbad av gikt.

 

Såväl gikt som reumatism är allvarliga ledsjukdomar som på sikt kan orsaka stor smärta, bryta ner lederna och försämra både funktion och livskvalitet. Mona som redan tog en rad läkemedel mot sin reumatism fick nu även preparatet Allopurinol för att sänka halten urinsyra i blodet.

– Jag ville ju gärna inte ha några nya attacker, det räckte med en smärtsam giktattack. Som tur var har jag en snäll reumatism utan förstörda leder.

Men efter några år bleknade händelsen och Mona bestämde sig för att sluta med preparatet. Hon tyckte att det räckte med de många andra mediciner hon var tvungen att ta. Däremot är hon noga med kosten och van att följa en strikt diet redan från 18 års ålder då hon fick sitt första njurstensanfall.

– Jag har tänkt på maten hela livet. Maken har gikt precis som jag och vi äter gärna frukt och grönt hellre än rött kött och inälvsmat. Men som västkustbo blir det såklart både fisk och räkor. Alkohol däremot dricker vi aldrig eftersom vi båda även har migrän.

 

Flera anfall varje år
Mona har just tagit farväl av den yngste sonen Jonas som bor med sin familj i Brasilien. Under hela sommaren har hon och maken haft huset fullt med tre barnbarn. Nyligen ramlade hon på tåget och slog i svanskotan och ovanpå det fick hon diskbråck.

– Det är bara att bryta ihop och komma igen. Som tur var sitter inte sjukdomarna i huvudet.

Hon har kunnat spåra både gikt och njursten till sin pappa och en av sönerna har njursten.

– Jag minns pappas röda inflammerade tå. Men på den tiden fanns inga mediciner.

Visst känner hon en viss rädsla för att gikten som när den blir kronisk utvecklar ett lager av uratkristaller, så kallad tofi, som kan dyka upp på andra ställen i kroppen än i den inflammerade leden. Ofta kan de synas på örats ytterkant, men de kan även drabba underarmar, fingrar och tår.

– Jag har fått en hård vit kula i överdelen på mitt högra öra, men det är allt och den gör inte ont. Märkligt att den beror på gikten i stortån.

Efter att hon upphörde med preparatet dröjde det flera år innan nästa giktattack kom. Då precis som första gången slog den till på natten.

– Den här gången blev stortån inflammerad och jag fick en så kallad portvinstå.

Trots det bestämde sig Mona att avstå läkemedel mot gikten. För henne fungerar det bra då hon gör täta kontroller för sin reumatism. Idag har Mona flera giktanfall om året och det är alltid den högra stortån som drabbas.

– Min läkare har skrivit ut en kortisonkur som jag tar när jag får en attack och det finns alltid smärtstillande och inflammationshämmande mediciner hemma. Varje gång tar det en vecka innan svullnaden i stortån går ner och jag kan få på mig skorna igen.

Så lindrar Mona sina gikt-problem

Det är bara att bryta ihop och komma igen. Som tur var sitter inte sjukdomarna i huvudet, säger Mona.

Undvik!

● Inälvsmat.

● Rött kött

● Ärtor och bönor

● Fisk, särskilt sardiner, sill och ansjovis

● Skaldjur

● Alkohol, framförallt öl

● Läsk

 

Så förebygger och lindrar du gikt

1. Håll vikten – ju mer man ökar i vikt, desto mer urinsyra bildas i blodet.

2. Undvik kost som innehåller mycket puriner som bidrar till att halten av urinsyra höjs, särskilt kött och inälvsmat.

3. Stressa inte – stress kan utlösa giktattacker.

4. Undvik acetylsalicylsyra som i låga doser kan höja urinsyrahalten, till exempel Aspirin och Trombyl.

5. Drick måttligt med alkohol. Proteinrik mat och stora mängder alkohol kan utlösa en giktattack.

6. Se till att dricka mycket vätska.

7. Ta urinsyresänkande medel, som Allopurinol, i förebyggande syfte.

8. Vid anfall – gå och få en kortisoninjektion i den drabbade leden och ta inflammationsdämpande preparat som Ipren och ­Voltaren.

Källa: Vårdguiden, 117.se

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 48 2015.

Experten Mats Dehlin, överläkare i reumatologi på Sahlgrenska sjukhuset, svara på frågor om gikt.

Vad är gikt?

– Det är en akut inflammation som beror på att för höga halter av urinsyra samlas i kroppen och faller ut i kristaller. Det drabbar ofta leder som är mest utsatta för kyla när temperaturen sjunker i kroppen. Därför är stortån oftast mest utsatt i början.

Varför bryter sjukdomen ut?

– Än idag vet man faktiskt inte även om man idag vet mycket om gikt till skillnad från vad man vet om andra reumatologiska sjukdomar. En del kan ha höga halter urinsyra i blodet utan att de får gikt. Man tror att vissa har ett mer aktivt immunsystem och därför drabbas. Till viss del kan det finnas ärftliga faktorer och viss mat, som inälvsmat och skaldjur, och alkohol, framförallt öl, har en negativ inverkan.

Hur yttrar den sig?

– Första attacken kommer ofta på natten och gör rejält ont, ofta söker man sjukvård på grund av smärtan.

Hur behandlas gikt?

– Med smärtstillande och inflammationsdämpande medel som Ipren eller Voltaren. De kan ha negativa effekter på hjärta och njurar och förstärka hjärtsvikt och därför kan äldre bättre behandlas med kortison. Allra viktigast är att man uppmärksammar att det rör sig om gikt och förebygger nya attacker genom att ge det urinsyresänkande medlet Allopurinol. Det är en bra och billig behandlin som gav forskarna Nobelpriset i medicin på 1980-talet.

Går gikt att bota?

– Nej, oftast får man andra giktattacken ett par månader efter den första akuta inflammationen och därefter utvecklas det till en kronisk sjukdom. Det finns inget man kan göra själv för att påverka sjukdomen, utom att undvika vissa födoämnen och alkohol. Allra viktigast är att man på ett tidigt stadium börjar behandla med urinsyresänkande preparat, helst efter första attacken, och minskar riskerna för återfall. Gikt är på sikt led-förstörande och drabbar lederna med ökad värk och nedsatt funktion.

Nu vet jag att döden inte är slutet!
Problem med bisköldskörteln gjorde Brita orkeslös
Scroll to Top