Connie skippade sockret och blev fri från candida!

I flera år led Connie Tornevall av dålig mage, huvudvärk och trötthet. Tillslut fick hon veta att hennes kropp hade invaderats av jästsvampen candida som livnär sig på socker…

Kostrådgivaren Anna Sparres tips vid candida

• Pressa en halv citron i ett glas med vatten och drick. Surt kan verka positivt vid candida.

• Probiotika, ”snälla bakterier”, hjälper dig få en bättre tarmflora. Välj någon av de produkter det forskats kring, till exempel Probiomax, Biogaia, Prescript-Assist eller Probi Mage.

• Grapefruktkärneextrakt kan verka svampdödande. Späds ut i vatten.

• Anis, kanel och citronmeliss sägs alla vara svampdödande. Värt att tänka på vid matlagning.

• Undvik att äta samma mat varje dag eftersom svamp lätt anpassar sig till en viss miljö. Variera så mycket du kan när det gäller grönsaker, protein och fetter.

Connies blogg…

… hittar du här: connie.tornevall.net

Connies tips vid candida

• Ersätt vitt ris och potatis med bovete, hirs, quinoa eller råris/vildris.

• Välj gröna bananer istället för gula; omogen frukt innehåller mindre socker. Ju rödare en frukt eller grönsak är, desto mer socker finns det.

• Drick osockrat kokosvatten, aloe vera-juice och tranbärsjuice.

• Laga nyponsoppa på nyponskal från hälsokosten. Soppan i butiken är full av socker.

• Nässelpulver ger en fördelaktig basisk miljö i kroppen. Pulvret kan blandas i vatten eller läggas i maten.

• Ät bär i måttliga mängder, till exempel acaibär, blåbär, lingon och hallon.

• Välj mandelmjölk istället för vanlig mjölk.

• Om sötsuget sätter in kan du tugga på fänkålsfrön. Det finns också laktosfri glass sötad med stevia, till exempel Himmelsk röra.

• Tandkräm med fänkål och utan fluor kan hjälpa vid blåsor i munnen. Du kan även dricka fänkålste.

 

Connie skippade sockret och blev fri från candida!
Connie har mycket energi nuförtiden! Hon njuter av att spela gitarr, skriva poesi, fotografera och att måla digital konst. 

 

Idag mår Connie Tornevall bra.

– Jag har lagt om min kost och gått ner 19 kilo, utbrister hon och strålar av glädje.

Men vägen har varit lång för Connie, 65 år, som redan i början av 90-talet drabbades av värk i händer, fötter och knän. Orsaken till det var ledgångsreumatism, den reumatiska sjukdomen Sjögrens syndrom samt förslitning från arbetet som eluttagsmontör.

Under årens lopp blev det flera mediciner och kortisonsprutor i de värst utsatta områdena, något som hjälpte till viss del.

Ovanpå sjukdomarna fick Connie gallsten. Röntgen hittade en centimeterstor sten, som skulle opereras bort.

När magen sedan började krångla, sökte Connie läkarhjälp.

– Men läkaren hittade inget fel, trots att jag hade diarré i månader i sträck, berättar hon.

– Inget syntes på vare sig tjocktarmsröntgen eller bakterieprov. Magbesvären gav dock inte med sig och jag kände mig slutkörd. Tröttheten var ofta så svår att jag inte orkade umgås med familj och vänner.

 

Connie kommer ursprungligen från Danmark och har bosatt sig i skånska Klippan med sin man Lars. De bor i en 70-talsvilla och i närheten finns ett stort grönområde där de kan leka med sina sju barnbarn. Till Connies stora glädje bor parets båda barn med familjer i närheten.

I Klippan trivs de bra och det var inte förrän i fjol som Connie kontaktade läkaren på nytt. Då hade hon plötsligt fått ömmande blåsor i munnen.

– Till att börja med satt blåsorna på läpparna och sedan inuti munnen. De sved och gjorde så pass ont att jag tidvis hade svårt att äta och dricka.

– Jag trodde att det var förkylningsblåsor, men läkaren berättade att det var jästsvampen candida. Det var en lättnad att få en diagnos, nu hade jag något att ta på.

 

Connie skippade sockret och blev fri från candida!

Connie fick en svampdödande salva och började söka information om candida. Det dröjde inte länge förrän hon förstod att en svampinfektion kan påverka hela kroppen. Det var candidan som även låg bakom magbesvären, huvudvärken och tröttheten.

– Genom min research lärde jag mig att det bästa botemedlet är att svälta ut svampen, förklarar hon. Framför allt är det socker som svamp livnär sig på.

– När jag gick igenom kylskåp och skafferi, insåg jag till min fasa att den mesta maten innehåller socker. Jag befann mig i en sockervärld!

– Jag som trodde att jag var hälsosam när jag gjorde egen fruktjuice. Visst innehåller apelsiner och äpplen många nyttiga ämnen, men inte när man har candida.

– Jag förstod även att det var svamparna som skrek efter mer näring när jag kände ett sug efter socker och mat. En svampinfektion gör att man är småhungrig mest hela tiden. 20 minuter efter en stor middag var jag sugen på något gott igen.

 

Connie bestämde sig för att ändra sin kost rejält för att bli frisk. Därför valde hon bort socker, mjölkprodukter, gluten, jäst och alkohol. Frukt avstod hon också ifrån, på grund av den höga sockerhalten.

– Det var inte lätt alla gånger, det måste erkännas, säger hon. I flera månaders tid levde jag i stort sett på små portioner av turkisk yoghurt med örtkryddor och gröna grönsaker.

– Men jag blev sakta bättre och det sporrade mig att inte ge upp. Samtidigt gick jag ner 19 kilo i vikt. Tidigare vägde jag 75 kilo och det är för mycket om man tänker på mina 158 centimeter.

– Mamma, du såg ju ut som en bulle, sa min son åt mig när vi tittade på gamla foton nyligen. Jag måste erkänna att han har rätt, skrattar Connie.

Kilona hade smugit sig på och nu försvann de igen, sakta men säkert. Efter sju månader var Connie fri från alla symtom. Inte nog med att magen var bra och huvudvärken som bortblåst. Energin var på topp och blåsorna i munnen borta. Dessutom försvann besvären från gallstenen. Den reumatiska värken var också borta, efter alla år av plågor.

– Ja, jag slipper både gallstensoperationen och att ta värkmedicinerna! Mitt lilla gym i källaren behöver jag heller inte använda längre för att må bättre.

– Däremot besöker jag en homeopat regelbundet och tar bland annat gurkmeja, åkerfräken, ingefära och Chlorella i perioder för att hålla mig frisk och fri från värk.

 

Bakar glutenfritt

Omgivningen hade till en början svårt att förstå varför Connie lade om till en sådan strikt kost. Connies man Lars var först inte särskilt sugen på att ändra mathållningen och fortsatte att äta som vanligt.

Men nu när han har sett hur bra Connie mår, äter de samma mat. Varje morgon börjar hon med att dricka en blandning av algen kelp, kokosvatten och MSM, ett svavelpulver. Det håller hennes mage i skick.

– Men jag behöver inte vara lika strikt längre för att hålla candidan i schack, förklarar hon. Jag äter till exempel kött, fisk och potatis, fast jag vräker inte i mig som förr. Jag undviker kolhydrater och mjölkprodukter och har även valt bort senap, alkohol och all mat med ättika, för det lockar fram candidan nästan direkt.

– Ibland äter jag laktosfri yoghurt och kan till och med ta en chokladbit då och då av nyttig sort. Om jag ska baka använder jag glutenfritt mjöl, till exempel mandelmjöl.

– Jag äter inte wienerbröd längre, där går min gräns eftersom jag undviker gluten. Däremot åt jag en godispåse med bilar häromdagen, utan att bli dålig. Vissa dagar måste man unna sig något extra.

 

Connie har samlat på sig så många bra tips om candida att hon startat en matnyttig blogg. Hon vill gärna hjälpa andra som är i samma situation.

– Det är så skönt att skriva av sig och visa att det går att bli kvitt besvären om man har tålamod. Det är värt att kämpa.

– Tidigare var det kaos i hela min kropp. Idag mår jag toppen! Nu slipper jag oroa mig för att orka umgås med barn och barnbarn, som jag träffar i stort sett dagligen. Vi kopplar av ute i naturen och med fotografering. Till och med lilla Emily, 4 år, har börjat ta bilder.

– Jag kommer aldrig att gå tillbaka till mitt gamla liv igen!

 

Connie skippade sockret och blev fri från candida!
Idag känner sig Connie fullt frisk och tränar ofta och gärna.

Kostexperten: Ofta kvinnor som har besvär!

Connie skippade sockret och blev fri från candida!

Anna Sparre är kostrådgivare och har mottagning i sitt företag 4health.se i Malmö. Hon ger personlig rådgivning över hela landet och håller även föredrag och kurser.

 

Vad är candida?

– I vårt matsmältningssystem finns det naturligt många organismer, bland annat jästsvampar som kallas candida. Problem uppstår om de förökar sig för mycket och tar för stor plats. Då kan du få en så kallad svampinfektion.

 

Vilka är symtomen vid för mycket candida?

– Infektioner i exempelvis munnen, tarmarna, underlivet och på huden.

Andra vanliga symtom är trötthet, svullen mage, sug efter sött och kolhydrater, torra slemhinnor samt huvudvärk. Det är individuellt hur stora symtom man får och de kan vara mycket långdragna. Många är heller inte medvetna om att de har en överväxt av candida.

 

Varför får man candida?

– I de flesta fall är det kosten som orsakar en infektion, i första hand socker och mjöl. Mejeriprodukter, snabba kolhydrater, jäst och alkohol kan även orsaka en tillväxt av svamp. Många får en obalans efter en antibiotikakur, som rubbar tarmfloran. Kvinnor har också större besvär än män. Hormonella rubbningar, en underaktiv sköldkörtel och stress kan dessutom ligga bakom.

 

Var kan man vända sig för att få hjälp?

– Tyvärr är candida lätt att missa, de flesta läkare testar inte för candidaöverväxt. Försök att hitta en privat läkare, kostrådgivare eller en alternativmedicinare som kan se till helheten. Via avförings- eller blodprov kan man se om det finns för mycket candida. Svampdödande medicin kan hjälpa tillfälligt. Den allra bästa hjälpen får du om du samtidigt lägger om din kost.

 

Det är mycket mat som ska undvikas om man har för mycket svamp. Vad är bäst att äta?

– Mat liknande medelhavs- och stenålderskosten, till exempel grönsaker, fisk, skaldjur, kött, ägg, bär, nötter och en hel del fett. På stenåldern valde man de feta bitarna av köttet. Om du äter mager kyckling kan du exempelvis lägga till oliv- eller kokosolja. Till en början är det bäst att även undvika de söta grönsakerna, till exempel rotfrukter. Likaså innehåller frukt mycket socker. Gemene man behöver inte äta så mycket frukt. Grönsaker innehåller allt som frukter har, men har mindre socker.

 

Finns det något annat som kan hjälpa?

– Vitlök, oreganoolja och salvia är svampdödande och kan vara väl värt att testa. Kaprylsyra, som finns i kokosfett och är svampdödande, finns också att köpa som tillskott i hälsokostbutiken. Stress leder till att blodsockernivån svänger och det kan ge farliga blodsockertoppar. Samtidigt sänks immunförsvaret. Meditation och yoga kan exempelvis hjälpa dig att varva ner.

 

 

Annons
Scroll to Top