• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad orsakar vitiligo?

  Jag har en son som sedan många år har vitiligo. Han är nu 57 år. Det började vid handlederna och sedan uppåt armen, nu har han fått det i ansiktet också. Det är så ledsamt. Jag undrar om du vill svara mig i tidningen om denna sjukdom? Varför börjar den, vad är orsaken och vad det kan finnas för hjälp?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Vitiligo, vita fläckar på huden, beror på att pigmentcellerna i huden blir förstörda. Det finns flera bakomliggande orsaker till att detta sker men i de flesta av fallen är det immunförsvaret som attackerar pigmentcellerna i huden. Det är ofarligt, men det är vanligt att den som drabbas upplever det som psykiskt påfrestande. Risken att drabbas av vitiligo är större om en eller båda föräldrar har det. Man räknar med att risken att drabbas är 6 procent om någon förälder är drabbad.

  Det finns inte någon helt botande behandling. Det görs försök med olika krämer som innehåller vitaminer (vitamin C, vitamin E, betakaroten och selen) och dessa har bäst effekt om man kombinerar dem med ljusbehandling (UVB). I svåra fall kan man transplantera frisk hud till stora vitiligoområden. En diskussion med en hudläkare som intresserar sig för denna åkomma är det bästa för att få den mest effektiva behandlingen. Remiss dit ges av en vårdcentralsläkare.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!