Det känns som om hjärtat stannar!

Sedan ett år har jag en obehagskänsla i bröstkorgen. Det känns som om hjärtat stannar och det tar några sekunder innan det kommer igång igen....

Sedan ett år har jag en obehagskänsla i bröstkorgen. Det känns som om hjärtat stannar och det tar några sekunder innan det kommer igång igen. Det är framförallt på kvällen som det blir så här. Känslan är så obehaglig att det är svårt att komma till ro. På vårdcentralen har de sagt att det är extraslag och att ingen utredning behövs. Men jag känner mig ändå påverkad både själsligt och kroppsligt av att ha detta problem. Finns det verkligen ingen hjälp att få?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Om du, trots förklaringen som din vårdcentral gav dig, går och oroar dig för hjärtat tycker jag du ska beställa tid där igen. Du skriver inte om du hade varit på en läkarundersökning eller endast pratat med en sjuksköterska. Även om det med största sannolikhet är ett helt ofarligt tillstånd, som inte nödvändigtvis behöver behandling, tycker jag att det bör tas ett EKG, en provtagning där man ser hur hjärtat slår. Då kan din läkare direkt ge dig lugnande besked och råd om hur man kan lära sig hantera extraslagen.

Ibland kan man få remiss för att mäta EKG under ett helt dygn. Det kan vara särskilt värdefullt i ditt fall, eftersom besvären uppträder på kvällarna vid sängdags. Det är inte säkert att man fångar upp dessa extraslag under dagtid på en undersökning på vårdcentralen.

Hjärtslagen regleras av elektriska impulser, som kommer från den så kallade sinusknutan. Det är en sinnrik del av hjärtat som förmår att styra hastigheten genom att på ett kontrollerat sätt skapa 50-150 slag per minut, allt beroende på hur mycket syre kroppen behöver och därmed hur mycket blod hjärtat måste pumpa.

Extraslag innebär att sinusknutan hoppar över ett slag och då går det extra lång tid tills en ny elektrisk impuls från sinusknutan kan ge ett nytt hjärtslag. Då hinner hjärtat fyllas på med en större mängd blod, som känns extra tydligt då det pumpas ut i kroppen. Det är detta man känner om man får ett extraslag, och det upplevs ofta som obehagligt.

Om man söker läkare för detta räcker det oftast att höra på patientens beskrivning av besväret, lyssna på hjärtat och att ta ett vanligt EKG för att utesluta att det skulle vara någon sjukdom som orsakar extraslagen. Extraslag orsakas alltså i de allra flesta fall inte av någon bakomliggande hjärtsjukdom och de allra flesta människor har extraslag varje dygn, oftast utan att känna av det.

Generellt sett så brukar extraslag, som enbart förekommer i vila, men försvinner då man anstränger sig, vara ofarliga och inte bero på hjärtsjukdom. Det är framförallt då man går från aktivitet till vila som kroppens kvardröjande stress kan göra sig påmind i form av extraslag.

Det är också värt att tänka på att dålig kondition, stor konsumtion av kaffe, cola eller alkohol har en tendens att öka risken för extraslag. Även ångest och oro är vanlig orsak och oftast leder det till en ond cirkel där ångesten ökar då besvären uppträder. Betydligt mindre vanliga orsaker är hjärtsjukdom, blodbrist, lågt blodsocker, rubbad saltbalans samt onormal ämnesomsättning.

Om extraslagen förkommer ofta kan det dock finnas anledning att utesluta ovanstående tillstånd på ett enkelt sätt med blodprov och ultraljudsundersökning av hjärtat. Vanligtvis behövs alltså ingen behandling. I besvärliga fall, där upplevelsen av extraslag är svår, kan behandling med betablockerare prövas, som dämpar hjärtats hastighet. Det brukar då fungera bra för de allra flesta.

Själva oron för hjärtat leder ofta till att hjärtbesvären upplevs som mycket värre än de är och det blir svårare att vänja sig vid att detta är normalt för ditt hjärta. När du fått ett lugnande besked från doktorn är det bästa rådet att acceptera att hjärtat beter sig så här, att det är helt normalt. Ibland är det dock en jobbig process och man kan behöva experthjälp, till exempel av en psykolog, för att komma tillrätta med den inre oron. Vissa vårdcentraler har egen psykolog.

Scroll to Top