Får man dricka sprit efter en inflammation i bukspottkörteln?

En nära släkting fick för nio månader sedan en inflammation i bukspottkörteln och kördes akut till sjukhuset. Han var mycket illa däran. När det var...

En nära släkting fick för nio månader sedan en inflammation i bukspottkörteln och kördes akut till sjukhuset. Han var mycket illa däran. När det var som värst förklarade läkaren bl a för min släktings fru att han absolut inte får dricka sprit. Nu är han friskskriven och har talat med en annan läkare, som säger att det går bra att dricka alkohol. Därför har han nu åter börjat drickare starkare drycker vid festligare tillfällen. Vad ska man tro? Hur kan två läkare ha så olika uppfattningar om något som är så viktigt? Jag är tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man en gång haft en bukspottkörtelinflammation så kommer den lätt tillbaka. Därför bör din släkting lyda den första läkarens kloka råd och absolut sluta dricka alkohol. Den doktorn visste vad det handlade om. Akut inflammation i bukspottkörteln, eller pankreatit som läkarna säger, är en plågsam och livshotande sjukdom som påverkar de flesta organen i kroppen. Levern, njurarna, lungorna och hjärtat tar stryk, liksom bukspottkörteln själv, och det är vanligt med blodförgiftning, cystor och ansamlingar av var i bukhålan. Diabetes är också vanligt efteråt.

Alkohol är den vanligaste orsaken till inflammation i bukspottkörteln. Det beror på att spriten kan sätta igång matsmältningsenzymerna för tidigt innan bukspottet hunnit lämna bukspottkörteln och blanda sig med maten. Då kan det hända att enzymerna i stället börjar angripa och bryta ner sin egen körtel. Resultatet blir blödningar, död vävnad och inflammation. Man kan säga att bukspottkörteln “äter upp sig själv”.

Normalt hålls enzymerna lugna av flera skyddande kroppsegna ämnen. Men spriten gör att matsmältningen alldeles tappar kontrollen, löper amok och börjar bedriva kannibalism i sin egen mage.

Förutom alkohol så kan gallstenar orsaka bukspottkörtelinflammation genom att fastna och täppa till utförsgången för bukspottet. Virus, höga blodfetter och operationer i magen samt läkemedelsbiverkningar är andra kända sjukdomsorsaker. Även ärftliga fel i de skyddande kroppsegna ämnena förekommer. Men i de flesta fall så är den utlösande orsaken just spritförtäring.

Jag har svårt att förstå den andra läkarens inställning och dåligt genomtänkta uttalande att alkohol skulle vara ofarligt för din släkting. Det låter nästan som om hon/han uppmanade honom att bli sjuk igen. Möjligen kan det hela bero på en olycklig missuppfattning från din släktings sida. En läkare säger normalt absolut inte så till en patient i hans situation. Att dricka alkohol skulle fullständigt sabotera en livräddande rehabilitering.

Scroll to Top