Koniseringen gav sammanväxning i slidan!

Jag läser jämt dina spalter och nu har jag egna frågor till dig. År 2001 gjordes en slyngkonisering på mig på grund av cellförändringar. Svaret...

Jag läser jämt dina spalter och nu har jag egna frågor till dig. År 2001 gjordes en slyngkonisering på mig på grund av cellförändringar. Svaret på proverna var enligt läkaren “lätta cellförändringar som är borttagna”.

På återbesök fem månader efter provtagningen visade det sig att en sammanväxning skett i slidan. Orsaken var enligt läkaren, att samtidigt som en bit togs bort från livmodertappen togs även ett vävnadsprov i slidan. De båda provtagningsställena växte sedan samman. Läkaren tog ett ultraljud på mig och sade att allt var bra.

Jag ska på återbesök om några år och då ta cellprov som “endast kan tas i slidan”. Kan det vara riktigt att cellprov kan tas i slidan med bra resultat då det inte finns någon synlig livmodertapp utan bara en begränsad liten slida? Vad händer med sekret med mera som i vanliga fall ska komma ur slidan? Samlar det sig i underlivet? Har jag blivit felbehandlad?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Färska sårytor som under en längre tid ligger tätt emot varandra har under sin läkningsprocess en tendens att växa ihop. Den egenskapen hos våra vävnader kan vara både positiv och negativ. Vid exempelvis djupa sår efter olika skador, i samband med operationer av skilda slag, vid stora hudtransplantationer och i många andra sammanhang använder vi oss av och utnyttjar på ett positivt sätt den här tendensen till sammanväxning.

Men ibland är sammanväxningar inte önskvärda. Många exempel finns på det. Mest känt är troligen vad vi brukar kalla “sammanväxningar i buken” vilka kan ha uppkommit efter olika slags skador och sjukdomar i buken och ibland även efter operativa ingrepp.

Vid en konisering, antingen den sker med kniv eller laser, tar man bort en ganska stor del av livmodertappen plus en del av livmoderhalsen. Hur mycket som opereras bort beror på var cellförändringarna finns och utbredningen av dem. Ofta behövs bara några enstaka suturer (stygn) omkring ett par större blodkärl. Om det sedan inte blöder kan hela sårytan lämnas öppen. Läkningen blir då betydligt finare, vilket återigen är ett exempel på den positiva sammanväxningsförmågan hos våra vävnader. Efter några få veckor har sårkanterna dragit ihop sig inåt centrum av sårkratern och vuxit samman med resten av sårytorna. Genom livmoderhalsen in i livmoderkroppshålan finns den delvis återbildade centrala kanal, som innebär möjlighet till normal passage för mensblod, sekret och spermier. Någon gång kan det bli litet trångt i kanalen vilket kan ge mens-smärtor under den rikligaste blödningsperioden. Detta är lätt åtgärdat genom en försiktig vidgning. Inte heller förlossningar brukar innebära några problem.

Enligt din läkare förefaller dina bekymmer ha orsakats av att man samtidigt med koniseringen också tagit prov från väggen i slidan. Man fick alltså ytterligare en såryta som i den trånga miljön i slidan troligen kommit att ligga tätt mot sårytan efter koniseringen. I stället för den normala läkningsprocessen vid en koniseringsoperation läkte de båda sårytorna ihop och kom sedan att utgöra “taket” i slidan som blev liten och grund. Livmodertappen gick inte längre att se och därför har man heller inte kunnat göra några cellprovskontroller ifrån den, efter vad jag kan förstå av ditt brev.

Mitt råd är att du än en gång tar kontakt med kvinnokliniken och beställer en ny återbesökstid hos någon av gynekolog-specialisterna. Du bör förhöra dig om fortsatta kontroller och cellprovtagningar framöver. Fråga också om resultatet av provet från slidan och varför det togs. Instängt sekret i slidan kan finnas men är mindre vanligt. Utrymme för att det ska kunna rinna ut brukar vara tillräckligt stort. Men fråga i alla fall både om det och andra funderingar du har.

Du skriver att du nu bara har “en begränsad liten slida”. Jag har tänkt mycket på om du inte har några bekymmer med det. Jag tycker att du ska ta upp frågan med din gynekolog. Eventuellt kan man genom en vaginalplastik (= plastikoperation i slidan) delvis åtgärda sammanväxningarna och även återskapa en del av slidans tidigare utseende och funktion.

Scroll to Top