Plötsligt förlorade jag halva min syn

Jag har en ovanlig fråga angående synen. I augusti hände mig något underligt. Jag var på en mässa och människor som jag mötte hade plötsligt...

Jag har en ovanlig fråga angående synen. I augusti hände mig något underligt. Jag var på en mässa och människor som jag mötte hade plötsligt bara ett öga. Så såg jag det i en kvart ungefär. Sedan var allt som vanligt, och hittills har det inte återkommit. Jag har varit hos en optiker för detta, han undersökte mig och allt var bra. Nu funderar jag på om jag bör gå till en ögonspecialist. Jag vore tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag är inte alls säker på att du har något fel på ögonen. Om hälften av det du ser på faller bort, då sitter orsaken i storhjärnans synbark längst bak i nacken. Typiskt vid sådana här störningar är t ex att man bara ser ena halvan av urtavlan när man tittar på klockan. Ibland uppfattar man inte ens att synfältet reducerats utan tror att den osynliga halvan inte existerar. Bortfallet kallas på läkarspråk “neglect”. Ordet kommer av negligera, dvs att man inte bryr sig om. Om man har ett sådant bortfall av halva synfältet så är det också svårt att läsa eftersom man inte ser hela raden och därför inte hittar rätt.

Om din synrubbning återkommer bör du kontakta din vårdcentral och bli undersökt. Synfältet kan kontrolleras inne på ögonkliniken på lasarettet genom en mätning som kallas perimetri. Annars är det medicinläkarna med erfarenhet av neurologi som bäst kan hjälpa dig. Jag kan inte här säkert säga vad som var orsaken till din obehagliga synupplevelse. Kanske var det en liten blodpropp som snabbt löste upp sig igen som tillfälligt minskade blodflödet till bakre delen av hjärnan. En sådan övergående attack kallas TIA, vilket är en förkortning av Transitorisk Ischemisk Attack. Någon gång kan också migrän dra ihop kärlen och orsaka konstiga synrubbningar utan att man får så mycket huvudvärk efteråt.

Om du är frisk vid undersökningen är det ofta svårt att i efterhand exakt säga vad orsaken var till din synstörning. Men en grov skattning av ditt synfält och kontroll av blodtryck, hjärta och halspulsåder samt vanliga blodprover kan inte skada. Tilläggas bör att p-piller inte är förknippat med TIA-attacker eller synstörningar. De blodproppar som ett fåtal kvinnor drabbas av när de tar p-piller bildas i venerna, medan blodproppar vid TIA-attacker kommer genom artärerna (pulsådrorna).

Scroll to Top