Blodig hosta bör absolut kontrolleras!

Jag är orolig för en god vän till mig. Han är 25 år och har den senaste tiden haft hårda hostningar där han bl.a. hostar...

Jag är orolig för en god vän till mig. Han är 25 år och har den senaste tiden haft hårda hostningar där han bl.a. hostar upp blod och mat. Han har varit hos läkare men man har inte hittat något fel på honom. Han fick magmedicin som lindrade hostningarna men när kuren var slut blev det värre än det varit innan! Ofta är det på morgonen eller efter ansträngning som han får de här hostanfallen.

Jag har sagt till honom att han ska gå till en annan läkare men han bryr sig inte. Han är fullt frisk för övrigt, idrottar regelbundet och är tobaksfri.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag förstår att du är orolig. Blodig hosta ser otäckt ut och bör absolut kontrolleras av en läkare. Ibland kan det vara svårt att skilja på om blodet kommer från luftvägarna vid hosta eller från magen vid kräkning. Vid blodhosta är blodet i allmänhet ljust rött av syresatt blod, medan blod från matstrupe och magsäck är mörkare rött och ibland kaffesumpfärgat av den sura magsaften. Svår hosta kan provocera till kräkning. Vid utredning av blodiga upphostningar bör doktorn lyssna på hjärta och lungor, klämma på magen, ta blodprover och låta röntga lungorna.

Vad kan då blodig hosta bero på? Ja, i cirka hälften av fallen hittar man ingen bakomliggande sjukdom. Förr i tiden förknippades blodhosta hos en ung människa med tuberkulos, men den sjukdomen är sällsynt i Sverige i dag. Kronisk bronkit, hjärtsvikt och tumör kan alla orsaka lungblödning hos rökare och personer som är medelålders eller äldre, men inte gärna hos en rökfri 25-åring.

Om din kamrat har en allvarlig lunginflammation så borde han känt sig tungandad, febrig och trött. Möjligen kan han ha svalt fel och fått ned något retande föremål i luftstrupen, eller så har han dålig flimmerhårfunktion i slemhinnan så att slemmet stockar sig i fickor nere i luftrören. En propp i lungan kan ibland orsaka blodig hosta men då är den drabbade andfådd, har smärtor vid andningen och brukar känna sig dålig. Om felet sitter i blodet så att det är extra lättblödande så blöder den sjuke också på andra ställen och får t.ex. också lätt näsblod eller blodprickar i huden och blödande tandkött.

Mitt råd är att om hostan och blödningarna fortsätter så bör din vän söka doktorn igen, eller någon annan läkare om han inte fick något förtroende för den förste doktorn.

Scroll to Top