Hur ska jag få hjälp mot mitt framfall?

Jag är en tjej på 35 år utan barn. Hela mitt liv har jag kämpat med trög mage och misstänker att detta gjort att jag...

Jag är en tjej på 35 år utan barn. Hela mitt liv har jag kämpat med trög mage och misstänker att detta gjort att jag fått framfall. För ett halvår sedan var jag hos en gynekolog som sa att eftersom jag var så ung skulle jag “träna” för att bli bättre. Men jag tycker inte att det hjälper. Om jag tittar i en spegel så kan jag ibland se livmodertappen hänga ut ur slidan och stundtals känns som om allt håller på att trilla ut. Det gör ont när jag sitter och kan av och till känna en dov värk i underlivet. Då är det inte att tänka på träning för då blir smärtan bara värre.

Finns det ingen hjälp att få? Måste jag vänta tills jag blir en “gammal tant”? Min pojkvän och jag har inget samliv längre. Problemen har funnits i ca fem år men under de sista två åren har det blivit mycket värre. Jag känner mig handikappad och desperat. Kan du ge mig ett råd?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att du har ett rejält framfall framkommer tydligt och klart av din beskrivning. Man behöver inte ha fött barn och kan mycket väl vara allt annat än en “gammal tant” för att få den här typen av problem. En från början svag bäckenbotten, kanske under åren inte så väldigt mycket gymnastik och träning, en vikt på några kilo mer än vad som är riktigt bra, många och tunga lyft varje dag plus ständigt hårda krystningsomgånger p.g.a. trög mage räcker som anledning var för sig och ännu mer om det handlar om flera av dem tillsammans.

Skälet till att din doktor i första hand velat prova “träningsmodellen” har säkerligen varit att undvika eller skjuta upp en operation. Särskilt angeläget att försöka blir det när kvinnan är ung och kanske har tänkt sig barn så småningom. En bäckenbottenplastik, vilket är den operation som skulle vara aktuell för dig, kan nämligen förväntas hålla bättre om den görs efter avslutat barnafödande. Det finns också många exempel på att bäckenbottenträning kan ha en fantastiskt fin effekt. Med ett framfall som ditt kan det emellertid vara svårt att träna själv utan hjälp av en sjukgymnast eller uroterapeut. Och även om du haft den hjälpen kanske det ändå inte gått att få ett bra resultat.

Nu ska du först och främst ringa till gynmottagningen och beställa en återbesökstid. För att få ordning på din tröga mage ska du också gå till apoteket och köpa något som kallas bulkmedel, ett receptfritt pulver som du under väntetiden till gynbesöket ska ta 2-3 gånger per dag enligt de föreskrifter som finns på förpackningen. På apoteket kan du få en bra broschyr som gäller råd vid förstoppning. Fråga efter den och försök följa rekommendationerna där. Fortsätt under hela tiden att vara flitig med din bäckenbottenträning. Lägg dig gärna först på rygg så att framfallet åker tillbaka – då gör det inte ont när du kniper.

När du träffar gynekologen är det viktigt att du berättar precis hur du har det och vilket handikapp du upplever att framfallet blivit för dig under de senaste åren! Alldeles speciellt viktigt är att du talar om vilken förödande effekt det haft på ert samliv.

Kanske blir resultatet av besöket att du får remiss till en uroterapeut och får träna några månader till. Men det kan också direkt bli diskussion om en operation. Räkna då med att släppa eventuella tankar på graviditet upp till något år efteråt så att vävnaderna i bäckenbotten hinner bli tillräckligt starka. Blir du sedan gravid kanske du får litet extra råd och träning under själva graviditeten. Det kan också tänkas bli aktuellt med kejsarsnitt i stället för normalförlossning. Mer dramatiskt än så behöver det inte vara. Och skulle plastiken trots allt inte hålla är den alltid möjlig att reparera.

Scroll to Top