Jag bröt en tå – nu värker den!

Jag undrar om man behandlar en bruten tå på något vis, eller om man räknar med att den självläker? Jag bröt en tå för 4...

Jag undrar om man behandlar en bruten tå på något vis, eller om man räknar med att den självläker? Jag bröt en tå för 4 veckor sedan, men då jag har dåliga erfarenheter av sjukvården ville jag inte åka in och röntga den. Det ångrar jag lite nu, eftersom tån fortfarande värker och det känns lite som om den riktas uppåt i stället för rakt fram. Bör jag göra något nu eller är det för sent? Det gäller den fjärde tån. Vore mycket tacksam för svar eftersom jag fortfarande inte vågar söka läkarhjälp. Är överviktig och tycker att jag behandlas sämre än vanliga patienter, oavsett åkomma.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om bara foten får vila i lugn och ro så brukar en bruten tå läka av sig själv. Undvik att belasta främre delen av foten när du förflyttar dig. Brutna småtår behöver nästan aldrig opereras eller spikas. Doktorn på sjukhuset hade nog inte gipsat utan bara lindat din fot med ett skyddande fluffigt förband som fått sitta i 2-3 veckor. Dessutom hade du nog också fått låna en kryckkäpp så att du lättare kunnat hoppa fram.

Även om en bruten tå läker lite snett till en början så modellerar tåbenet om sin form och blir rakare med tiden. Dessutom kompenserar lederna i tån genom att böja sig åt andra hållet. Men om tån hoppat helt ur led måste den sättas på rätt plats igen. Eftersom det redan gått 4 veckor sedan du bröt tån så tror jag inte att doktorn nu gör något mer än avvaktar. Du kan skydda och stödja din brutna tå genom att tejpa ihop den med tredje tån. Sätt först en liten kompress eller bomullstygbit mellan de två tårna så att hud inte gnider mot hud.

Om en fraktur i en tå får läka i ro utan stötar så bildas det mjuk bindväv mellan de två benändarna efter tre veckor. Sedan lagras det in kalk och fosfat så att det formas nytt stabilt ben efter 2-3 månader. Små ben läker fortare än stora. Små barn läker snabbare än vuxna. Sämst läker frakturer hos åldringar som har urkalkat skelett och eventuellt också lider av sjukdomar i andra organ som sätter ner krafterna.

Om frakturen inte läkt inom 5 månader så har något gått fel. Men det inträffar mycket sällan när det gäller små tår. Sannolikt är tån redan frisk när du läser detta. Det är tråkigt att höra att du uppfattar dig som sämre behandlad i sjukvården därför att du har övervikt. Jag tror att du i så fall haft en stor otur och hoppas att du får uppleva att det blir helt annorlunda nästa gång du behöver hjälp av en läkare.

Scroll to Top