Kan man hosta sönder revben?

Jag har haft en besvärlig förkylning som varade i fem veckor men till slut gav med sig. Problemet är att jag fortfarande har ont i...

Jag har haft en besvärlig förkylning som varade i fem veckor men till slut gav med sig. Problemet är att jag fortfarande har ont i mina revben. Jag fick värken när jag hostade. Jag undrar därför om det är möjligt hosta sönder ett revben eller få sprickor i dem på grund av hosta?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ett revben som är försvagat av t.ex. osteoporos (urkalkat skelett) kan faktiskt spricka vid en kraftig muskelsammandragning när man hostar eller skrattar, även om det inte är så vanligt. En muskelblödning i bröstkorgen eller ett avslitet muskelfäste är också tänkbara diagnoser. Alla de här åkommorna läker så småningom av sig själv utan speciell behandling, men de gör ont de första veckorna. Om du inte blivit bättre inom 3-4 veckor bör du dock söka läkare för att kontrollera att det inte är någon annan sjukdom som orsakar smärtorna.

Ifall våldet mot bröstkorgen däremot hade varit mycket kraftigt skulle en revbensfraktur med vassa kanter kunnat skada lungsäcken och lungan eller orsaka en inre blödning. Då fordras akut läkarundersökning och ev behandling. Men något sådant kan knappast ha varit aktuellt när du hostade.

Scroll to Top