Varför är min make så trött?

Jag är orolig för min make som är så onormalt trött. Det har gjorts flera grundliga undersökningar och inget onormalt har hittats. Han kan sitta...

Jag är orolig för min make som är så onormalt trött. Det har gjorts flera grundliga undersökningar och inget onormalt har hittats. Han kan sitta på en obekväm stol och somna och sova en halvtimme. Han lägger sig efter middagen och sover ett par timmar. Han kan slumra till varsomhelst i 10-15 minuter. Det kan inte vara åldern, han är ju bara drygt 50 år.

Det här har hållit på under minst 10 år. Det är väldigt jobbigt för oss andra i familjen, han själv tycks inte lida av det. Det som är mest jobbigt är att han inte kan skärpa sig när han t.ex. är på bio, föredrag eller fester. Så fort han sätter sig somnar han. När han kommer hem från jobbet är han så trött, precis som om han skulle varit vaken ett helt dygn. Kan det vara en sjukdom eller är det bara en ful ovana och av slöhet, eller kanske brist på intressen? Han snarkar inte när han sover. Kan också påpeka att han är steriliserad.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag förstår att du är orolig och bekymrad. Om din man har ett sådant uttalat sömnbehov så måste det bero på antingen att han sover uselt om natten eller att han är sjuk. Somliga människor har fel dygnsrytm så att de är vakna på natten. Skiftesarbete med långa oregelbundna nattpass liksom långväga flygresor mellan olika tidszoner kan orsaka övergående sömnrubbningar. Men din man har varit trött i många år. Det finns en rad sjukdomar och tillstånd som ger stark sömnighet.

“Narkolepsi” kallas en sådan åkomma som är relativt vanlig och som gör att man helt plötsligt bara somnar ungefär som man fått en klubba i huvudet. EEG-undersökning av hjärnan visar då en speciell drömsömn med snabba ögonryckningar. Samtidigt kan musklerna ute i kroppen bli helt slappa så att man trillar av stolen. Behandlingen är depressionsmedicin och ev ett amfetaminliknande preparat.

En annan sjukdom är “sömn-apné” d.v.s. en orolig nattsömn med långa andningsuppehåll som påminner om kvävning och som svårt stressar både kropp och själ. Du skriver att din man inte snarkar vilket annars ofta är regeln vid sömn-apné. Felet anses sitta dels i ingången till luftstrupen som är trång och dels i sömncentrum i hjärnan. Övervikt är vanligt. Sömnen förbättras om man bär en speciell ansiktsmask när man sover. På öronklinikerna på de stora sjukhusen finns speciella sömnlaboratorier som utreder sådana sjukdomar.

Resttillstånd efter svår hjärnskakning, virusinflammation eller annan skada inne i huvudet kan ge onaturlig sömnighet. Biverkan av mediciner, depressioner, Parkinsons sjukdom, sänkt ämnesomsättning, diabetes och andra hormonrubbningar liksom högt blodtryck, extremt hög kroppsvikt och dåligt fungerande lungor som inte klarar att andas ut kolsyran ordentligt bör också övervägas. Ibland kan även män komma in i ett klimakterium och lida svår brist på manligt könshormon. De blir då orkeslösa, mycket trötta och deprimerade. Diagnosen ställs genom att mäta mängden testosteron i blodet. Om värdet är alltför lågt kan de behandlas med ett testosteronplåster som kallas Atmos och som återställer krafterna. Behandlingen bör dock inte påbörjas förrän doktorn utfört en allmän hälsoundersökning och kontrollerat att prostatakörteln är frisk. Att din man är steriliserad nedsätter däremot inte hans hormonproduktion.

Som du förstår så menar jag att din man bör utredas mera. Jag misstänker att hans trötthet har medicinska orsaker som förhoppningsvis går att rätta till. Att skylla hans sjukliga sömnbehov enbart på bristande vilja verkar inte så troligt.

Scroll to Top