Finns ny behandling mot gula fläcken?

Jag har nyligen hört talas om en ny behandling mot gula fläcken i ögat. Om jag uppfattade det hela rätt skulle man ha en “våt”...

Jag har nyligen hört talas om en ny behandling mot gula fläcken i ögat. Om jag uppfattade det hela rätt skulle man ha en “våt” typ av makuladegeneration (eller vad det kallas?) Vad innebär det och hur vet man om man har rätt typ av fel? Måste man gå till en läkare och bli undersökt? Gör den nya behandlingen ont?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Den nya behandlingen som du hört om är sannolikt den s.k. fotodynamiska terapin som nu blivit godkänd i Sverige. Den innebär i all korthet att man sprutar in ett ljuskänsligt färgämne i armen på patienten. Ämnet letar sig fram till ögat och till nybildade blodkärl under gula fläcken. Ögat bestrålas drygt en minut med laser som förstör blodkärlen, vilket just är meningen med behandlingen.

Åldersrelaterad makuladegeneration betyder att man fått förändringar i ögats gula fläck, macula, som är det lilla område i näthinnan där syntapparna sitter tätast. Det är den gula fläcken som ansvarar för skarpsynen och färgseendet och det området är viktigast på hela näthinnan. Man skiljer på “torr” och “våt” makuladegeneration. Den “våta” typen är allvarligast och kan leda till grav synskada inom ett par år. Då bildas nya blodkärl under gula fläcken som kan svullna, blöda och bilda ärr som skadar tapparna.

Det är just denna form av sjukdomen som kan bli hjälpt med den nya laserbehandlingen. Den fotodynamiska terapin aktiverar det insprutade ljuskänsliga ämnet så att det täpper till de blödande blodkärlen utan att lämna ärr. Ögat bedövas före behandlingen, så den är inte smärtsam. I allmänhet behöver den upprepas 2-5 gånger.

Ju tidigare man inleder behandlingen mot våt makuladegeneration desto större är chansen att den lyckas. De skador som redan drabbat ögat kan inte repareras men sjukdomen kan i bästa fall stanna upp. Genom att noga undersöka patienten kan ögonläkaren ställa rätt diagnos och avgöra om det finns en chans att den fotodynamiska terapin kan hejda förändringarna i gula fläcken. Metoden passar nämligen tyvärr inte alla.

Den “torra” typen av degeneration är annorlunda och vanligast. Den innebär att man får gulvita inlagringar av slagg som kallas “drusen” i näthinnan, vilket gör att en del av tapparna lossnar. Denna typ av degeneration brukar inte vara så allvarlig. Den kommer långsammare och hotar inte synen lika mycket. Eftersom “drusen” inte innehåller blodkärl så hjälper inte fotodynamisk behandling.

Symtomen vid degeneration av gula fläcken är att man får svårare att läsa och räta linjer uppfattas som krokiga och skeva. Ibland faller delar av synfältet bort. Sjukdomen upptäcks ofta inte förrän båda ögonen drabbats. Orsaken är framför allt åldersförändringar, men även ärftliga faktorer kan spela in. Rökning och starkt solljus påverkar sjukdomen negativt och bör undvikas. Ögonläkarna brukar rekommendera att man alltid bär solglasögon utomhus om solen lyser.

Scroll to Top