Hur länge vågar jag ta östrogentabletter?

Jag är en 64-årig kvinna som i två år dagligen tagit en tablett Oestriol (1 mg). Under en period fick jag prova Vagifem men det...

Jag är en 64-årig kvinna som i två år dagligen tagit en tablett Oestriol (1 mg). Under en period fick jag prova Vagifem men det hade inte samma effekt så jag återgick till tabletterna.

Jag hade inga besvär när mensen slutade då jag var 53 år men nio år senare kom urinträngningar, sveda och diverse obehag. Med tabletterna försvann dessa symtom. Men efter att ha hört i radio och TV, att östrogen kan ge skador på slemhinnor så undrar jag om jag borde sluta. Vet man säkert vilken effekten är på sikt? Vågar jag fortsätta med Oestriol och i så fall hur länge? Kan jag utan risk äta dem livet ut?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Besvär som beror på östrogenbrist och som berör urinvägarna och de yttre könsorganen kommer oftast inte förrän flera år efter menopaus. Anledningen är att en låg östrogennivå räcker för att undvika de här problemen. Den egna östrogenproduktionen har inte sjunkit under denna nivå förrän lång tid efter det att menstruationerna upphört. För dig tog det nio år och den mycket låga östrogendos som finns i Oestrioltabletter räckte för att dina urinträngningar och slemhinnebesvär skulle försvinna.

Lågdosöstrogen finns som tabletter och för lokalbehandling även som vagitorier och kräm. Vid hud- och slemhinnebesvär fungerar lokalbehandling ofta bra men vid urinvägsbesvär brukar östrogen i tablettform behövas, t.ex. Oestriol eller Ovesterin. Efter bara några veckors behandling får vävnaderna tillbaka en stor del av sitt tidigare utseende och sin tidigare funktion vilket bl.a. innebär att slemhinnorna åter blir litet tjockare, fuktigare och mindre ömtåliga och att bäckenbottenmuskulaturen fungerar bättre. Det betyder också en ökad motståndskraft mot infektioner.

Urinvägsbesvär som beror på östrogenbrist kan t.ex. vara kroniska eller ofta återkommande infektioner. Det kan också vara urinträngningar och inkontinens. Östrogen tillsammans med bäckenbottenträning kan ge en klar förbättring av urinträngningar och inkontinens (för det sistnämnda i så hög grad att ett stort antal inkontinensoperationer kan undvikas). Eftersom lågdosöstrogen hjälper mot sveda, torrhet, irritation och klåda i underlivet försvinner också samtidigt en vanlig orsak till samlagsproblem.

Lågdospreparaten har använts i flera decennier och innehåller en avsevärt mycket lägre östrogendos än vad du tidigare under många år själv producerade. Preparaten är ytterst väl undersökta med lång tids uppföljning och någon oro behöver du inte ha. Du kan mycket väl göra uppehåll när och hur länge du vill. Men eftersom du även framöver kommer att ha en låg egennivå av östrogen måste du räkna med att dina besvär förr eller senare kommer tillbaka. I så fall är det bara för dig att snarast börja med din behandling igen.

Scroll to Top