Varför är mitt blodvärde lågt?

Jag är en tjej född på 40-talet som har kronisk ledgångsreumatism sedan tio år tillbaka. Dessutom har jag mycket lågt blodvärde, det pendlar mellan 80-95....

Jag är en tjej född på 40-talet som har kronisk ledgångsreumatism sedan tio år tillbaka. Dessutom har jag mycket lågt blodvärde, det pendlar mellan 80-95. Jag har gjort benmärgsprov, gastroskopi, ultraljudsundersökning av lever, njurar, galla. Vad är normalt blodvärde? Vad kan man göra för att få upp blodvärdet? Jag äter järntabletter. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du har sannolikt lågt blodvärde på grund av din kroniska ledgångsreumatism. Vid en långvarig inflammatorisk sjukdom så kan kroppen inte bygga in järn och nybilda röda blodkroppar ordentligt, och då uppstår en måttlig blodbrist. Orsaken är att sjukdomen producerar skadliga cellhormoner (interferon, interleukin och TNF) som också bromsar blodbildningen i benmärgen. Behandlingen går ut på att dämpa aktiviteten i den reumatiska sjukdomen så att du slipper det mesta av värken och tröttheten. Då försvinner automatiskt de onda cellhormonerna och blodvärdet och allmäntillståndet blir bättre. De nya revolutionerande medicinerna som lindrar svår reumatism genom att bromsa TNF (Tumör Nekros Faktor) fungerar just på det sättet. Tyvärr är de medicinerna svåra och kostsamma att tillverka och de finns ännu bara tillgängliga i begränsad omfattning i Sverige. Men förhoppningsvis kommer detta snart att ändras.

Någon äkta järnbrist har du sannolikt inte, förutsatt att benmärgsprovet visade normala järndepåer och att värktabletterna inte förorsakat något magsår som blött och gett blodbrist. Det normala blodvärdet (hemoglobinvärdet, Hb) ska hos en frisk kvinna ligga över 115, så ditt nuvarande värde är klart för lågt. Om det skulle sjunka ytterligare så går det kanske att behandla med ett speciellt blodbildande hormon som heter Epo. Det är samma ämne som tävlingscyklister och andra idrottsmän ibland använder för att bloddopa sig och höja sitt blodvärde.

Scroll to Top