Min kropp påverkas av kraftig blåst!

Vi är många som på olika sätt påverkas negativt av kraftigt blåsväder. Vad är det som påverkar våra kroppar? Finns det någon förklaring till det?...

Vi är många som på olika sätt påverkas negativt av kraftigt blåsväder. Vad är det som påverkar våra kroppar? Finns det någon förklaring till det? Mycket tacksam för svar!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, någon riktigt accepterad medicinsk förklaring till väderkänslighet finns inte och någon intensiv seriös forskning kring detta bedrivs inte heller. Ändå är fenomenet känt sedan långa tider. Att migränanfall kan utlösas av blåst har många vittnat om, och några speciella vindar – som alpernas föhnvindar och ökenvinden hamsin – anses också kunna orsaka kraftiga mentala förändringar.

Men orsaken till detta är ännu okänd. Många läkare väljer att förneka fenomenet medan andra har framfört olika hypoteser, som t.ex. att kroppen hos känsliga individer reagerar på förändringar av lufttrycket och av elektriskt laddade partiklar i luften. Reumatiker brukar ofta kunna “spå väder” genom att smärtan i leder och muskler ökar när en lågtrycksfront närmar sig. De flesta väderkänsliga mår bättre i högtryck och den som är mycket besvärad av vädret får kanske överväga att om möjligt försöka flytta till ett klimat där lågtrycken inte dominerar. Mycket annat finns tyvärr inte att göra. Någon speciell medicin mot väderkänslighet finns inte, men man kan pröva att ta en vanlig värktablett.

Scroll to Top