Hur uppstår hjärtflimmer?

Min 75-årige pappa har drabbats av förmaksflimmer i hjärtat. Han fick medicinerna Sotalol, Lanacrist och Waran. Pappa genomgick en konvertering och allt var bra en...

Min 75-årige pappa har drabbats av förmaksflimmer i hjärtat. Han fick medicinerna Sotalol, Lanacrist och Waran. Pappa genomgick en konvertering och allt var bra en tid. Han behövde inte längre ta sina mediciner. Men när han efter åtta månader var på återbesök hade flimret kommit tillbaka, så han fick börja medicinera igen och nu vill läkaren att han ska genomgå en ny konvertering. Jag undrar nu hur hjärtflimmer uppstår och varför man drabbas? Är det någon risk för hjärtinfarkt? Måste man göra om konverteringen flera gånger?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Konvertering, som också kallas defibrillering, innebär att doktorn utlöser en kort, stark strömstöt genom patientens bröstvägg till hjärtat. Då avbryts all felaktig rytm i hjärtat som i stället får möjlighet att hitta sin normala rytm igen. En sådan elkonvertering sker i narkos. Den brukar fungera mycket bra och ger i de flesta fall regelbunden hjärtrytm. Problemet är bara att om hjärtat är sjukt eller utsätts för påfrestningar så kommer flimret snart tillbaka. Detta var precis vad som hände din far. Om han haft flimret lång tid – längre än 6 månader – är det svårt att behålla normal rytm efter defibrilleringen. Men ifall flimret bara är några månader gammalt så har han goda möjligheter att få normal hjärtrytm i fortsättningen.

Flimmer i hjärtats förmak är vanligt och finns hos var tjugonde människa som fyllt 70 år. Flimmer ger inte hjärtinfarkt men det minskar lite på hjärtats pumpförmåga, vilket gör att man blir fortare trött och andfådd vid kroppsansträngning. Det medför också en måttligt ökad risk för stroke, dvs blodpropp i hjärnan. Därför brukar patienter med flimmer få behandling med blodförtunnande Waran som förebygger proppar. Men Waran-medicinering är ibland krånglig eftersom doseringen är individuell och man måste regelbundet kontrollera att ett blodprov som heter INR ligger rätt. Ett annat alternativ är att ta Trombyltabletter som gör att blodplättarna i blodet blir mindre ”klibbiga” och inte fastnar så lätt i blodkärlen. Dessutom brukar doktorn ordinera hjärttabletter som lugnar ner pulsslagen till under 80 i minuten vid vila.

Flimret uppstår i hjärtmuskeln i hjärtats översta del som kallas förmaket. Det är virvelströmmar och elektriska vågor som hela tiden flyttar sig i muskelväggens jonkanaler. Då tappar hjärtat sin regelbundna rytm och börjar slå oregelbundet och lite fortare än normalt. Man kan någon gång få flimmer fastän hjärtat är fullt friskt. Då brukar rytmen rätta till sig av sig själv. Man kan också få flimmer på grund av tillfälliga påfrestningar som hög feber, operationer, läkemedelsbiverkningar, giftstruma med hög ämnesomsättning eller stark stress. Men vanligaste orsaken till flimmer är hjärtförstoring hos äldre människor. Hjärtförstoringen kan vara en följd av högt blodtryck, åderförkalkning i kranskärlen eller dåliga hjärtklaffar. Eftersom de här hjärtsjukdomarna är vanligast vid hög ålder så är också flimmer en åkomma som främst drabbar äldre personer.

Scroll to Top