Du behöver
- 2 st gula lökar grovt skurna
- 2 st morötter skalade och grovt skurna
- smör till stekning
- 1 msk strösocker
- 0.5 msk rödvinsvinäger
- 1 dl rödvin
- 5 dl kalvbuljong
- 400 g högrev i grova tärningar
- 10 st hela kryddpepparkorn
- 2 st hela vitpepparkorn
- 1 st lagerblad
- salt
- maizenamjöl
- vatten
Gör så här
Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i fräset. Tillsätt vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttet hårt i smör i en stekpanna i omgångar. I med köttet i såsen, koka upp och tillsätt pepparkorn och lagerblad.
Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Hemligheten bakom en bra kalops är bra kött med rikligt med fett. Högrev är bäst, ordentligt med lök och morot och så kryddpeppar. Till sist, rejält med sås.