Ostpaj med lök

Du behöver Pajdeg 3 dl vetemjöl 150 g kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar 1 st ägg Fyllning 2 st gula lökar 1 msk smör...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar
1 st ägg

Fyllning

2 st gula lökar
1 msk smör
2 msk olivolja
1 tsk kummin
1 msk honung
3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk 3%
salt och svartpeppar
4 dl grovriven långlagrad västerbottenost

Gör så här

1

Blanda vetemjöl med smör i en bunke. Nyp snabbt samman till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.

2

Tryck ut degen i en pajform (24 centimeter i diameter). Nagga botten och plasta formen. Ställ in pajformen i kylen i cirka 30 minuter att vila. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

3

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter tills det fått lite färg.

4

Skala och dela löken. Skiva den tunt. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek löken på medelvärme tills den fått en fin gyllenbrun färg, rör då och då. Tillsätt kummin och honung och stek ytterligare i några minuter under omrörning.

5

Knäck äggen i en bunke. Vispa samman dem lätt och tillsätt grädde och mjölk. Krydda med lite salt och peppar. Fördela löken i botten på pajskalet. Tillsätt riven ost och häll över äggblandningen.

6

Grädda pajen i mitten av ugnen i 30–40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg och äggstanningen har stelnat. Låt pajen vila i minst 20 minuter innan den serveras.


Kommentar:
Ingen kräftskiva utan paj, här fylls den med mjukstekt lök, kummin och
smakrik ost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top