RECEPT FRÅN IK

Ostpaj med lök

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar
  • 1 st ägg
  • Fyllning

  • 2 st gula lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk kummin
  • 1 msk honung
  • 3 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk 3%
  • salt och svartpeppar
  • 4 dl grovriven långlagrad västerbottenost

Gör så här

1

Blanda vetemjöl med smör i en bunke. Nyp snabbt samman till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.

2

Tryck ut degen i en pajform (24 centimeter i diameter). Nagga botten och plasta formen. Ställ in pajformen i kylen i cirka 30 minuter att vila. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

3

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter tills det fått lite färg.

4

Skala och dela löken. Skiva den tunt. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek löken på medelvärme tills den fått en fin gyllenbrun färg, rör då och då. Tillsätt kummin och honung och stek ytterligare i några minuter under omrörning.

5

Knäck äggen i en bunke. Vispa samman dem lätt och tillsätt grädde och mjölk. Krydda med lite salt och peppar. Fördela löken i botten på pajskalet. Tillsätt riven ost och häll över äggblandningen.

6

Grädda pajen i mitten av ugnen i 30–40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg och äggstanningen har stelnat. Låt pajen vila i minst 20 minuter innan den serveras.


Kommentar:
Ingen kräftskiva utan paj, här fylls den med mjukstekt lök, kummin och smakrik ost.

Recept