Helstekt gös med fänkålsgratäng

Du behöver 1,5 kg gös hel, urtagen och fjällad med skinnet kvar 0.5 dl kallpressad rapsolja flingsalt 3 tsk dijonsenap 1 st citron vitpeppar 250...


4 portioner

Du behöver

  • 1,5 kg gös hel, urtagen och fjällad med skinnet kvar
  • 0.5 dl kallpressad rapsolja
  • flingsalt
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 st citron
  • vitpeppar
  • 250 g sockerärter
  • 250 g haricots verts
  • 1 st knipplök eller salladslök

Fänkålsgratäng:

10 st potatis
1 st fänkålsstånd
2 st vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar
1 dl västerbottensost riven

Gör så här

1
Skölj av och torka fisken. Skär skåror genom skinnet på tvären, så djupa att du känner ryggbenet ta emot med kniven.

2
Massera in olja och salt i skårorna. Stryk lite senap i varje skåra och stick in en tunt skuren halv citronskiva i varje skåra, peppra. Vänd på fisken och gör samma sak på andra sidan. Stek fisken i ugn i 200 grader i cirka 20–30 minuter tills den är genomstekt).

3
Skölj sockerärter och haricots verts. Skär lökarna i 7 centimeter långa bitar, dela dem på tvären om de är tjocka. Lägg grönsakerna bredvid fisken i ugnsformen när tio minuter av gräddningstiden återstår och låt grönsakerna bli mjuka och ta smak av vätskan i formens botten.

4

5
Fänkålsgratäng: Skala potatisen. Dela fänkålen på mitten. Skär bort roten. Strimla fänkålen och potatisen fint. Finhacka vitlöken.

6
Koka upp grädde och vitlök. Lägg ner potatis- och fänkålsstrimlorna och låt koka försiktigt i 2–3 minuter. Salta och peppra. Häll i blandningen i en ugnsfast form och strö över osten.

7
Grädda gratängen i ugnen i cirka 30 minuter. Gratängen kan ställas under fisken. Byt sedan plats på formarna så att gratängen får fin färg på ytan. Servera fisken och grönsakerna tillsammans med fänkålsgratängen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top