Ankbröst med aprikossås och rotsakspuré

Du behöver 700 g ankbröst salt svartpeppar 2 dl balsamvinäger 0.5 dl flytande honung 1 msk dragon Aprikossås: 0.5 dl flytande honung 3 msk balsamvinäger...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 700 g ankbröst
  • salt svartpeppar
  • 2 dl balsamvinäger
  • 0.5 dl flytande honung
  • 1 msk dragon

Aprikossås:

0.5 dl flytande honung
3 msk balsamvinäger
12 st aprikoser torkade

Rotsakspuré:

1 st vitlök hel
2 st morötter skurna i mindre bitar
1 bitar kålrot skuren i mindre bitar
1 bitar rotselleri i mindre bitar
vatten
50 g smör
svartpeppar

Gör så här

1
Skär långa snitt i fettsidan på ankbrösten. Salta och peppra. Stek fettsidan utan extra fett på medelvärme tills ytan är knaprig. Vänd och stek hastigt på andra sidan.

2
Koka ihop vinägern till sirapskonsistens. Tillsätt honung och dragon. Placera ankbrösten i en ugnssäker form. Bred vinägerblandningen över köttet. Ugnslaga i 100 graders värme tills köttet har en innertemperatur på 58 grader.

3

4
Aprikossås:

5
Blanda honung och vinäger till såsen. Värm aprikoserna i blandningen. Mixa till slät sås.

6

7
Rotsakspuré:

8
Ugnsrosta den hela vitlöken i 200 graders ugnsvärme cirka 30 minuter. Låt svalna. Skala vitlöksklyftorna. Koka rotsakerna mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vätskan och kör vitlöksklyftor och rotsaker i mixern tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.

9

10
Lägg upp ankbrösten på heta tallrikar. Fördela sås och rotsakspuré. Dekorera gärna med en smörstekt champinjon, salladslök och någon trevlig örtkrydda.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top