Du behöver
- plommon gärna Viktoria
Lag:
3 dl strösocker (255 g)
1.5 dl vatten
2 dl madeiravin
Gör så här
1
Skölj och dela plommonen. Skalen ska vara kvar, de ger en frisk syra. Lägg plommonhalvorna i en eller två rena burkar. Plastburkar passar bra om man tänker frysa plommonen efter lagringen, vilket är nödvändigt vid längre lagring än 4 dagar.
2
Blanda socker och vatten till lagen i en kastrull.
3
Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vinet. Häll lagen över plommonen. Sätt lock på burkarna och ruska om lite försiktigt. Låt kallna.
4
Ställ burkarna i kylen och låt smaken mogna 1-4 dagar. Frys in det som inte går åt.
5
Servera plommonen med lagen och en klick vaniljglass eller vispad grädde med mandelmassa – blanda 2 dl vispgrädde och 2 tsk vaniljsocker. Vispa grädden till ett tjockt skum. Riv 1 dl mandelmassa på rivjärnets finaste skiva. Blanda ner den i grädden.
Uteslut vaniljglassen vid äggallergi. Uteslut både glass och grädde vid laktosintolerans eller mjölkallergi.