RECEPT FRÅN IK

Tacos med grillad lax

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g laxsida eller laxfiléer
  • 0,5 msk olivolja
  • Kryddblandning

  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm rökt paprikapulver eller 0,5 tsk vanlig paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Picklad vattenmelon

  • 500 g vattenmelon
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 msk socker
  • Chipotlemajonnäs

  • 2 dl majonnäs gärna av amerikansk typ tex Hellmann's eller Heinz
  • 2 tsk chipotlepasta (finns i tacohyllan)
  • 1 tsk limesaft
  • Tillbehör

  • små tortillabröd
  • tunnskivad silverlök
  • salladsblad
  • färsk koriander

Gör så här

1

Pensla laxen med olja.

2

Kryddblandningen. Rör ihop kryddblandningen och gnid in fisken med den. Låt ligga i rumstemperatur i 30 minuter.

3

Picklad vattenmelon. Skär bort skalet och skär vattenmelonen i kuber. Rör ihop vinäger, vatten, salt och socker, fortsätt röra tills allt är löst. 

4

Lägg melonkuberna i en skål och häll över lagen. Låt stå medan resten av maten lagas.

5

Chipotlemajonnäs. Smaksätt majonnäsen med chipotlepasta och limesaft. 

6

Grilla laxen cirka 5 minuter på varje sida, tills den fått fin färg. Låt den vila 5 minuter och dela sedan i mindre bitar.

7

Servera laxen med tortillabröd, vattenmelon, sallad, skivad lök och koriander. 


Kommentar:
Den sötsyrliga picklade vattenmelonen är ett friskt tillbehör som även passar till grillat kött.

Recept