RECEPT FRÅN IK

Laxburgare med guacamole

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

    Picklad gurka

  • 4 st snacksgurkor
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • 1-2 krm salt
  • Wasabimajonnäs

  • 5-6 msk majonnäs
  • 1 tsk wasabipasta
  • Guacamole

  • 1 st mild röd chili
  • 0.5 kruka koriander
  • 2 st mogna avokador
  • 1 st lime saften
  • flingsalt
  • Laxburgare

  • 700 g laxfilé skinn- och benfri
  • 2-3 st salladslökar
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 msk majonnäs
  • 1 dl vetemjöl
  • 2-3 msk smör och rapsolja
  • Till servering

  • hamburgerbröd
  • skivad rödlök
  • tomatklyftor
  • salladsblad
  • limeklyftor
  • chilisås

Gör så här

1

Picklad gurka Skär gurkan i tunna skivor. Rör ihop balsamvinäger, socker och salt. Vänd ner gurkan. Låt stå cirka 15 minuter.

2

Wasabimajonnäs Rör majonnäs och wasabipasta slätt. Smaka av.

3

Guacamole Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Finhacka koriandern. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mosa fruktköttet slätt, gärna med stavmixer. Blanda i chili, koriander och limesaft för hand. Smaka av med salt.

4

Laxburgare Skär laxen i mind­re bitar och kör snabbt till färs i matberedare monterad med kniv. Ansa och finhacka salladslöken. Blanda laxfärs, ingefära, vitlök och salt. Blanda i majonnäsen och salladslöken. Forma färsen till fyra biffar. Vänd dem i mjölet. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna, stek i biffarna 3–5 minuter på varje sida. Salta, peppra och låt vila i pannan cirka 5 minuter. Dela och rosta brödet under tiden.

5

Servera burgarna i bröd med wasabimajonnäs, salladsblad, guacamole, picklad gurka och rödlöksringar. Bjud lime- och tomatklyftor och chilisås till.


Kommentar:
Lax är perfekt till fiskburgare. Vi smaksätter den med ingefära och salladslök och serverar med guacamole, wasabimajonnäs och picklad gurka.

Recept