Sommarens jordgubbstårta

Du behöver 4 st ägg 1.5 dl strösocker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver smör till formen Fyllning 1.5 l jordgubbar 0.5 dl jordgubbssylt 6...

Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör till formen

Fyllning

1.5 l jordgubbar
0.5 dl jordgubbssylt
6 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 st lime rivet skal av
citronmeliss eller mynta, de gröna bladen

Gör så här

1
Lägg en fuktad trasa under bunken så att den står stadigt. Vispa samman äggen med elvisp, fortsätt att vispa ner sockret.

2
Vispa äggpöset ljust och riktigt fast, 8–10 minuter. Vispmönstret ska vara kvar i pöset en liten stund efter det att man har slutat vispa.

3
Sikta vetemjölet tillsammans med bakpulvret ner i bunken och vänd in mjölet i äggpöset med en slickepott. Rör löst, annars går luften ur pöset.

4
Skrapa ner smeten i en smord och bröad form med diameter 24 centimeter. Grädda på nedre falsen i ugn i

5
175 grader cirka 30 minuter. Ta kakan ur ugnen och låt den kallna.

6
Skölj bären i kallt vatten, rulla dem torra i en kökshandduk. Snoppa bären och klyfta hälften att lägga inuti kakan.

7
Dela tårtbottnen i två, lägg ena bottnen på ett tårtfat, skydda fatkanten med strimlor av smörpapper. Bred sylt på bottnen.

8
Vipsa grädden med socker till fast skum, bred det ovanpå sylten. Strö rikligt med jordgubbsklyftor över.

9
Lägg den andra bottnen ovanpå, bred på resten av grädden. Snitta resterande jordgubbarna i tunna skivor, de ska hålla samman vid bladfästet. Sära skivorna något och lägg på tårtan.

10
Riv limeskal över jordgubbarna. Sätt tårtan kallt till serveringsdags, den bör serveras samma dag den fyllts. Garnera med gröna blad precis före servering.


Kommentar:
Tårtbottnen kan bakas några dagar i förväg. Kan frysas, eller stå i kylskåp inlindad i folie.
Tårtbottnen kan göras saftigare om man stänker den med lite saft. Även en lös sylt kan göra nytta.
Under sommaren kan grädden vara något svårvispad, den kan fort gå över till att bli smör. Undvik detta genom att vispa långsammare när grädden börjar tjockna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top