RECEPT FRÅN IK

Rökta räkor med citron, örter och yoghurtaioli

Av .

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g räkor frysta
  • aioli
  • 1 st äggula
  • 1 dl rapsolja varmpressad
  • 2 msk grekisk yoghurt eller turkisk yoghurt
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och peppar
  • Tillbehör

  • 1 st citron i klyftor
  • 4 st dillkvistar
  • 0.5 st smörgåskrasse ask

Gör så här

1
Räkor Fyll röklådan med rökspån, gärna av al. Tänd på brännaren som står under, enligt instruktionerna. Elda på rökspånen som ligger i själva röklådan.
2
När de är halvt brända, kväv elden med locket. Dra tillbaka locket och lägg ned räkorna, som du lagt på aluminiumfolie. På med locket igen och låt det stå i cirka 15–20 minuter.
3
Ta röklådan åt sidan och låt räkorna bli helt tinade. Anledningen till att man använder frysta räkor är för att de inte ska bli "överkokta", eftersom de ju redan är färdigkokta.
4
Aioli Vispa ihop äggula och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis tills en emulsion bildas, sedan lite snabbare efter ett tag. Vänd ner yoghurten försiktigt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
5
Servera räkorna med aiolin och citronklyftorna.
6
Garnera med smörgåskrassen och dillen.

Recept // Fler skaldjurrecept