RECEPT FRÅN IK

Röd currygryta med torsk och räkor

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl jasminris
  • salt
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlök klyftor
  • 2 st citrongräs
  • ingefära ca 5 cm färsk
  • 1 st röd chili
  • 0.5 kg räkor med skal
  • 500 g torskfilé
  • olja till stekning
  • 3 msk currypasta röd
  • 2 st burk kokosmjölk à 400 ml
  • 1 st hönsbuljong tärning
  • fisksås cirka 1 msk asiatisk
  • 1 st lime saften
  • 1 st kruka koriander
  • 1 dl pistagenötter hackade
  • 0.5 dl sesamfrön rostade (+ ev 1 msk svarta sesamfrön)
  • 2 st salladslökar

Gör så här

1
Skölj riset noga i kallt vatten och koka det enligt anvisning på förpackningen.
2
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Krossa nedre delen av citrongräsen för att frigöra smaken. Skala och riv inge-
3
färan. Kärna ur och finhacka chilin. Skala räkorna. Skär torsken i 3 x 3 centimeters bitar och salta lätt.
4
Mjukfräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull utan att det tar färg.
5
Tillsätt citrongräs, ingefära, röd currypasta och hälften av chilin och fräs ytterligare ett par minuter.
6
Häll i kokosmjölken, smula i buljongtärningen och koka upp, låt puttra i cirka 10 minuter.
7
Smaka av med fisksås och limesaft. Lägg i torskbitarna, lägg på locket och ta av från plattan. Låt stå några minuter tills fisken är tillagad.
8
Skär det mesta av koriandern fint, men spara några blad till garnering. Vänd ihop de skalade räkorna med den skurna koriandern.
9
Fluffa upp riset med en gaffel och blanda ner pistagenötter och sesamfrön.
10
Skiva salladslöken fint.
11
Skeda upp currygrytan i skålar och toppa med koriander-
12
räkor, chili, salladslök och
13
korianderblad. Servera med nötriset.

Recept // Fler skaldjurrecept