Du behöver
- 1 st lök eller schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st chilifrukt röd spansk
- 2 st kvisttomat mogna
- 2 msk olivolja
- 3 dl avorioris
- 1 msk tomatpuré
- 8 dl vatten
- 1 st buljongtärning vegetarisk
- 400 g svamp portabello, skogschampinjon, gärna blandade sorter
- 1 msk smör
- 2 dl parmesanost riven
- 1 msk basilika grovhackad
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva chilin tunt och grovhacka tomaterna.
2
Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och tillsätt den hackade löken och vitlöken. Låt blandningen svettas i någon minut utan att ta färg och tillsätt chilin och tomaterna. Rör ner riset och blanda, fräs i någon minut och tillsätt tomatpuré.
3
Koka upp vatten och buljong och tillsätt hälften under det att du rör i risotton. Låt risotton koka på svag värme utan lock i cirka 20 minuter och fyll på med den varma buljongen lite i taget under kokningen.
4
Skär svampen i skivor och stek den snabbt i smör i en panna tills den fått lite färg och vätskan kokat bort. Blanda ner riven parmesanost, svamp och basilika i risotton. Smaka av med salt och peppar och servera genast.