Reninnanlår med lingonsky och svartrotskaka

Du behöver 800 g reninnanlår salt och vitpeppar från kvarn smör till bryning kantareller eller annan svamp Lingonsky: 4 dl viltfond (vatten + fond på...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g reninnanlår
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • smör till bryning
  • kantareller eller annan svamp
  • Lingonsky:
  • 4 dl viltfond (vatten + fond på flaska)
  • 2 dl lingon
  • 1 dl stout öl, t ex Imperial Stout av Nils Oscar eller porter
  • Svartrotskaka:
  • 8 stora blad vitkål eller savoykål
  • 800 g svartrot eller palsternacka
  • 1 citronklyfta
  • 200 g potatis av fast sort, t ex Asterix
  • 1 dl skirat smör
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk mjukt smör

Gör så här

1
Lägg fram köttet 30 minuter innan det ska stekas. Sätt ugnen på 125 grader. Torka av köttbiten, salta och peppra. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, sätt i stektermometer och sätt in det på nedre falsen i ugnen. Stek tills termometern visar 54 grader innertemperatur, cirka 40 minuter. Ta ut köttet, vira in det i smörpapper och låt det vila på varm plats cirka 10 minuter.

2

3
Lingonsky: Koka upp viltfonden, lägg i hälften av lingonen och häll i stouten. Koka upp och koka tills det slutat skumma. Smaka av med salt och peppar.

4

5
Svartrotskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Förväll kålbladen tills de är mjuka i kokande, lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Lägg över bladen i kallt vatten. Torka av med handduk. Hyvla ner den tjocka nerven med en vass kniv, utan att skära igenom.

6

7
Skala svartrötterna och lägg dem genast i kallt vatten med citronsaft i så att de inte mörknar. Skala potatisarna. Riv svartrötter och potatisar grovt, lägg rivet i en sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Vänd rivet genast med skirat smör i en bunke. Salta och peppra.

8

9
Fodra låga, ugnsfasta portionsformar, cirka 10 x 10 centimeter, med kålblad. Fördela rivet i formarna och täck med kålblad. Pensla med smör och baka mitt i ugnen 30–40 minuter tills rivet är mjukt.

10

11
Lägg upp var sin svartrotskaka på varma tallrikar. Skär köttet i skivor och låt droppa av på kökspapper innan de fördelas ovanpå kakorna. Garnera med stekt svamp om så önskas och skeda på skyn. Garnera med resten av lingonen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top