RECEPT FRÅN IK

Rågbullar med havregryn

Foto: Ulf Svensson

Tillagningstid: 40 minuter
30 stycken

Du behöver

  • 100 g jäst 2 paket
  • 8 dl Ljummet vatten 37 grader
  • 4 msk matolja valfri sort
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk hela linfrön
  • 12 dl rågsikt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 3 dl vetemjöl special
  • 1 dl havregryn

Gör så här

1

Lös upp jästen i vattnet, gärna i hushållsmaskin. Blanda ner olja, havregryn, linfrö, rågsikt, salt, sirap och knappt hälften av vetemjölet. Arbeta samman till en deg, lös men inte rinnande. Ta lite mer mjöl om så behövs. Dela degen i tre delar på mjölat bakbord, täck med rena handdukar och låt vila 10 minuter.

2

Rulla varje del till en korv, platta till och nagga. Dela i 10 bitar vardera och lägg på papprade plåtar. Täck och låt jäsa 30–40 minuter.

3

Värm under tiden ugnen till 240 grader.

4

Pensla bröden med ljummet vatten, strö på havregryn. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.

5

Låt svalna på galler under ren handduk.


Kommentar:
Nybakat bröd får man med minimalt ­besvär med detta recept på rågbullar, från Inger Ericson i Finspång. Passar till såväl ost- som sillmacka.

Recept