Du behöver
- 500 g rabarber
- 2 st rödlök
- 3 msk ättikssprit (12%)
- 0.75 dl vatten
- 5 dl strösocker
- 1 tsk ingefära eller 1 msk riven färsk
- 1.5 msk currypulver
- 2 tsk salt
- 2 st röda chilifrukter finhackade
- 6 st aprikoser torkade, finhackade
Gör så här
1
Skölj rabarbern och skär i encentimeters bitar. Skala och finhacka löken. Lägg rabarber och lök i en kastrull och tillsätt
2
ättika och vatten. Koka i 10 minuter.
3
Rör i resten av ingredienserna och låt puttra i 30–40 minuter.
4
Rör om då och då.
5
Ös upp i rena burkar. Sätt på lock. Låt svalna och förvara sedan kallt. Håller några veckor i kylskåp.
Den här superenkla och goda chutneyn kan användas för att ge syrligt sting till det mesta. Testa till exempel att bre den på en laxsida som sedan ugns-bakas eller doppa grillade räkor i den. Perfekt gå-bort-present för sommarfesten.
Malin Ottosson, Icakurirens matredaktion