Du behöver

  • spaghetti t
  • 1 st aubergine ca 300 g
  • salt ca 1 tsk
  • tomater grovt hackade
  • 1 st lök grovt hackad gul
  • 2 st vitlöksklyftor stora
  • 1.5 dl basilikablad
  • 1/2-1 tsk salt
  • olivolja ca 4 msk
  • ricottaost ca 225 g italiensk

Gör så här

1
Skölj av och skär auberginen i 1/2 cm tjocka skivor. Bred ut dem på ett fat, strö över salt och lägg en tallrik med tyngd ovanpå. Nu ska det hela stå någon timme, så att auberginens beskhet dras ur.
2
Koka såsen under tiden: Blanda tomat- och lökhack, vitlöksklyftor, basilika och salt i en kastrull. Koka upp och sjud blandningen tills all vätska dunstat bort. Passera blandningen genom sil eller kör den slät i matberedare eller mixer och häll tillbaka i kastrullen. Blanda i cirka 3 matskedar av olivoljan.
3
Koka spaghettin. Riv ricottaosten. Spola av aubergineskivorna i sil under rinnande kallt vatten, pressa ur vätskan och torka skivorna torra i handduk. Stek (eller grilla) till fin färg i resten av oljan.
4
Lägg upp spaghettin i en skål eller på fyra tallrikar. Strö över hälften av osten. Häll på tomatsåsen och rör om lätt. Lägg på några av de stekta aubergineskivorna och garnera med basilikablad. Servera direkt. Låt var och en ta för sig av svartpeppar, resten av den rivna osten och aubergineskivorna.

Kommentar:
Staden Catania på Sicilien är känd för sin Pasta alla Norma, spaghetti med aubergine, tomatsås och ricottaost. En rätt som serveras lite varstans på sicilianska restauranger. Men ingen Pasta alla Norma är den andra lik. I enklaste version är pastan blandad ganska sparsamt med tomatsås och med bara lite finhackad stekt eller grillad aubergine. Välj pasta som passar vid eventuell allergi.

Recept // Fler pasta & nudlarrecept