Nils-Emils senapsströmming

Du behöver 600 g strömming rensad 3 st purjolök eller färska lökar med skaften kvar 2 msk smör 1.5 tsk salt 1.5 dl dill finhackad...


4 portioner

Du behöver

  • 600 g strömming rensad
  • 3 st purjolök eller färska lökar med skaften kvar
  • 2 msk smör
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 dl dill finhackad
  • smör till formen

Sås:

2 st äggulor
2.5 msk senap söt svensk
0.5 dl vitvinsvinäger (mild)
1 dl olja t ex solrosolja
1/2-1 dl strösocker
peppar nymalen

Tillbehör:

skalpotatis nykokt + smör och gärna ugnsrostat hårt bröd, samt extra dill till garnering

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Skölj den urbenade strömmingen och klipp bort fenorna. Skölj och skiva löken och låt den puttra långsamt mjuk i smör.

3
Smörj en ugnssäker form och strö på snålt med ströbröd. Lägg den frästa löken på bottnen i formen.

4
Lägg strömmingarna med köttsidan upp på en skärbräda. Strö på salt och fördela dillen på dem. Rulla ihop dem med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i formen ovanpå löken.

5
Rör samman ingredienserna till såsen och smaka av noga med senap och socker. Rör till en tjock sås och fördela den över fisken. Strö på extra dill och sikta över lite ströbröd. Grädda cirka 25 minuter eller tills strömmingslådan doftar ljuvligt. Serveras varm, ljummen eller kall.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top