RECEPT FRÅN IK

Morotssoppa med yoghurt

Av .

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g morot
  • 1 st gul paprika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk rosmarin grovt finhackad, eller 1 nypa torkad
  • 1 st vitlöksklyfta med skal
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • peppar
  • salt
  • Till servering

  • 1 dl matyoghurt
  • 1 msk olivolja
  • gott bröd

Gör så här

1

Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna och dela dem på bredden och längden till grova stavar. Dela, kärna ur och kvarta paprikan. Skala och klyfta löken grovt. Lägg allt på en papprad plåt, ringla över olivolja, strö över rosmarin och blanda noga. Lägg dit den oskalade vitlöksklyftan och rosta mitt i ugnen i 30 minuter eller tills allt är mjukt. 

2

Tryck ut vitlöken ur skalet och lägg i en mixer eller matberedare tillsammans med de rostade grönsakerna. Häll i lite av buljongen och mixa slätt, tillsätt resten av buljongen lite i taget. Häll över i en kastrull, vispa i grädden och värm. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. 

3

Häll den varma soppan i skålar och servera med lite matyoghurt, olivolja och ett gott bröd att doppa. 


Kommentar:
Den rostade morotssoppan har en god mild smak. För mer sting, uteslut rosmarinen och låt en röd chili rosta med bland grönsakerna som sedan mixas.

Recept // Fler morotrecept