Du behöver
- 400 g vitkål
1 tsk salt
1 tsk (raps)olja
1 hackad gul lök
500 g blandfärs
1 msk margarin eller smör
1 grovriven morot
1 msk köttfond
1 krm svartpeppar
Gratängsås:
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde, 15
Gör så här
1
Hacka vitkålen grovt och förväll den i saltat vatten cirka 2 minuter. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg vitkålen i botten. Bryn lök och färs i margarin eller smör och tillsätt sedan morot, köttfond och peppar. Lägg kött- och grönsaksfräset ovanpå vitkålen i formen.
2
Smält margarin eller smör i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölk- och gräddblandningen och rör tills såsen kokar upp. Koka sedan såsen 3-5 minuter och rör om då och då. Smaksätt såsen med pepparrot, tomatpuré, salt och vitpeppar.
3
Häll gratängsåsen i formen och toppa med riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen cirka 15 minuter i 225 grader.