Du behöver
- 1 st lammstek cirka 2 kg nätad, naturell eller färdigmarinerad
- 2 kruka rosmarin finhackad
- 4 st vitlök klyftor
- 2.5 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar nymalen
- 2 msk smält smör
- 12 st schalottenlökar
- smör till stekning
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader och ta fram stektermometer. Lägg steken på galler över (aluminiumfoliebottnad) stekplåt.
2
(Om köttet inte är köpt färdigmarinerat: Blanda örthack med pressad vitlök, salt och svartpeppar. Pensla stekytan med smör och klappa/gnugga in örtblandningen. Lägg på galler som ovan.)
3
Stek i ugn tills köttet mäter 70 grader i innertemperatur, för rosa skivor, 75 för genomstekt. Börja kolla temperaturen efter 1 1/2 timme. Ta ut vid önskad temperatur, vira i folie och ren handduk.
4
Låt vila minst 20 minuter före uppskivning. Kan med fördel skivas i maskin.
5
Lägg lökarna i bunke med varmvatten några minuter, så skalas de lättare. Koka dem 4–5 minuter i saltat vatten, låt rinna av. Stek i lite smör eller olja i sista stund.
Tips! Steken kan göras helt färdig en dag i förväg, men behöver då skivas tunnare. Kyl över natt, men låt köttet få rumstemperatur före servering. Skeda gärna lite steksky över vid uppläggningen.