Marinerad lammstek med schalottenlök

Du behöver 1 st lammstek cirka 2 kg nätad, naturell eller färdigmarinerad 2 kruka rosmarin finhackad 4 st vitlök klyftor 2.5 tsk salt 1 tsk...

Tillagningstid: 120 minuter
16 portioner

Du behöver

  • 1 st lammstek cirka 2 kg nätad, naturell eller färdigmarinerad
  • 2 kruka rosmarin finhackad
  • 4 st vitlök klyftor
  • 2.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar nymalen
  • 2 msk smält smör
  • 12 st schalottenlökar
  • smör till stekning

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader och ta fram stektermometer. Lägg steken på galler över (aluminiumfoliebottnad) stekplåt.

2
(Om köttet inte är köpt färdigmarinerat: Blanda örthack med pressad vitlök, salt och svartpeppar. Pensla stekytan med smör och klappa/gnugga in örtblandningen. Lägg på galler som ovan.)

3
Stek i ugn tills köttet mäter 70 grader i innertemperatur, för rosa skivor, 75 för genomstekt. Börja kolla temperaturen efter 1 1/2 timme. Ta ut vid önskad temperatur, vira i folie och ren handduk.

4
Låt vila minst 20 minuter före uppskivning. Kan med fördel skivas i maskin.

5
Lägg lökarna i bunke med varmvatten några minuter, så skalas de lättare. Koka dem 4–5 minuter i saltat vatten, låt rinna av. Stek i lite smör eller olja i sista stund.


Kommentar:
Tips! Steken kan göras helt färdig en dag i förväg, men behöver då skivas tunnare. Kyl över natt, men låt köttet få rumstemperatur före servering. Skeda gärna lite steksky över vid uppläggningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top