RECEPT FRÅN IK

Lammracks med rödvinslinser

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl linser svarta
  • 1 st schalottenlök skalad
  • smör till stekning
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 st timjankvistar
  • 1 st vitlök riven
  • salt nymalen svartpeppar
  • bladpersilja bladen
  • Lammracks

  • 2 st lammrack cirka 1 kg
  • smör och olja till stekning
  • 4 st vitlök lätt krossade
  • 2 st rosmarin kvistar
  • 300 g blandade bönor t ex gröna och vax
  • 1 st schalottenlök skalad
  • smör till stekning
  • 100 g chèvre

Gör så här

1
Linser Koka upp linserna och löken i 6 deciliter osaltat vatten, sänk värmen och småkoka i 15 minuter, låt svalna i vattnet. Häll av vattnet och plocka bort löken.
2
Smält en klick smör i en stekpanna, tillsätt de avrunna linserna, vin, vatten, kycklingfond och timjan och låt puttra in cirka 5–10 minuter. Avsluta med att röra i ett par matskedar smör och den rivna vitlöken och smaka av med salt och peppar. Blanda i persilja vid servering.
3
Lammracks Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet. Bryn lammet hårt runtom i smör och olja i en het stekpanna med vitlöksklyftorna och rosmarinkvistarna. Lägg över lamm, vitlök och rosmarin i en ugnsform och häll över stekfettet, sätt i en köttermometer på tjockaste stället, sätt in i ugnen och tillaga till 55 graders innertemperatur. Ta ut och låt vila i formen i cirka 10 minuter. Skär isär kotletterna vid servering.
4
Chevrebönor Koka bönorna 4 minuter i saltat vatten, häll av. Fräs löken mjuk i smöret i en stekpanna utan att den tar färg. Tillsätt de kokta bönorna och fräs ytterligare ett par minuter. Ta av från plattan och smula i chevreosten. Smaka av med salt och peppar.
5
Servera lammet med linser och bönor.

Recept // Fler lammköttrecept