Du behöver
- 2 dl linser svarta
- 1 st schalottenlök skalad
- smör till stekning
- 1 dl rött vin
- 1 dl vatten
- 1 msk kycklingfond
- 2 st timjankvistar
- 1 st vitlök riven
- salt nymalen svartpeppar
- bladpersilja bladen
- 2 st lammrack cirka 1 kg
- smör och olja till stekning
- 4 st vitlök lätt krossade
- 2 st rosmarin kvistar
- 300 g blandade bönor t ex gröna och vax
- 1 st schalottenlök skalad
- smör till stekning
- 100 g chèvre
Lammracks
Gör så här
1
Linser Koka upp linserna och löken i 6 deciliter osaltat vatten, sänk värmen och småkoka i 15 minuter, låt svalna i vattnet. Häll av vattnet och plocka bort löken.
2
Smält en klick smör i en stekpanna, tillsätt de avrunna linserna, vin, vatten, kycklingfond och timjan och låt puttra in cirka 5–10 minuter. Avsluta med att röra i ett par matskedar smör och den rivna vitlöken och smaka av med salt och peppar. Blanda i persilja vid servering.
3
Lammracks Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet. Bryn lammet hårt runtom i smör och olja i en het stekpanna med vitlöksklyftorna och rosmarinkvistarna. Lägg över lamm, vitlök och rosmarin i en ugnsform och häll över stekfettet, sätt i en köttermometer på tjockaste stället, sätt in i ugnen och tillaga till 55 graders innertemperatur. Ta ut och låt vila i formen i cirka 10 minuter. Skär isär kotletterna vid servering.
4
Chevrebönor Koka bönorna 4 minuter i saltat vatten, häll av. Fräs löken mjuk i smöret i en stekpanna utan att den tar färg. Tillsätt de kokta bönorna och fräs ytterligare ett par minuter. Ta av från plattan och smula i chevreosten. Smaka av med salt och peppar.
5
Servera lammet med linser och bönor.