Lammracks med kantarellpytt

Du behöver Lamm: 2 st lammrack à 400-500 g 3 st vitlöksklyftor 1 msk färsk rosmarin 2 msk hackad persilja citron det rivna skalet av...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Lamm:

2 st lammrack à 400-500 g
3 st vitlöksklyftor
1 msk färsk rosmarin
2 msk hackad persilja
citron det rivna skalet av 1
1.5 msk balsamvinäger röd

Sås:

1 msk strösocker
1 dl rödvin
2.5 dl vatten
2 msk kalvfond
2 tsk maizenaredning
2 msk smör
salt och svartpeppar
2 msk gräslök fint skuren

Kantarellpytt:

500 g potatis tärnad
400 g kantareller eller annan svamp
0.5 st rödlök skivad
150 g haricots verts lättkokta
smör till stekning
salt och peppar

Gör så här

1
Lamm: Putsa lammracksen från senor. Riv vitlök, hacka rosmarin och blanda med persilja. Gnid in lammköttet med blandningen runt om, lägg på ett fat och skvätt över vinägern. Låt ligga i 15-20 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

2
Sås: Häll sockret i en såskastrull och ställ på spisen. När sockret smält och börjar bli gyllenbrunt. Häll i vin, vatten och fond, se upp, det kan stänka lite när du häller vätska på hett socker!

3
Koka upp och koka ihop såsen sakta i 7-8 minuter så att sockret löser sig. Red av med maizenaredning, vispa i smöret och smaka av med salt och svartpeppar. Rör i gräslöken precis innan servering.

4
Kantarellpytt: Stek potatisen mjuk och gyllebrun i smör, salta och lägg upp på ett fat. Stek kantarellerna hårt i en ny klick smör, fräs med löken. blanda i svamp och den stekta potatisen. Salta ytterligare något.

5
Bryn lammracksen runt om, salta och peppra. Lägg i en form eller på ett ugnsfast fat. Stick in en stektermometer. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter. Stek till 53 grader för rött och 58 grader för rosa. Låt vila 7-8 minuter. Skär upp mellan benen och servera med tillbehören.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top