RECEPT FRÅN IK

Lammracks med kantarellpytt

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Lamm:

  • 2 st lammrack à 400-500 g
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 2 msk hackad persilja
  • citron det rivna skalet av 1
  • 1.5 msk balsamvinäger röd
  • Sås:

  • 1 msk strösocker
  • 1 dl rödvin
  • 2.5 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 tsk maizenaredning
  • 2 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk gräslök fint skuren
  • Kantarellpytt:

  • 500 g potatis tärnad
  • 400 g kantareller eller annan svamp
  • 0.5 st rödlök skivad
  • 150 g haricots verts lättkokta
  • smör till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

1
Lamm: Putsa lammracksen från senor. Riv vitlök, hacka rosmarin och blanda med persilja. Gnid in lammköttet med blandningen runt om, lägg på ett fat och skvätt över vinägern. Låt ligga i 15-20 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
2
Sås: Häll sockret i en såskastrull och ställ på spisen. När sockret smält och börjar bli gyllenbrunt. Häll i vin, vatten och fond, se upp, det kan stänka lite när du häller vätska på hett socker!
3
Koka upp och koka ihop såsen sakta i 7-8 minuter så att sockret löser sig. Red av med maizenaredning, vispa i smöret och smaka av med salt och svartpeppar. Rör i gräslöken precis innan servering.
4
Kantarellpytt: Stek potatisen mjuk och gyllebrun i smör, salta och lägg upp på ett fat. Stek kantarellerna hårt i en ny klick smör, fräs med löken. blanda i svamp och den stekta potatisen. Salta ytterligare något.
5
Bryn lammracksen runt om, salta och peppra. Lägg i en form eller på ett ugnsfast fat. Stick in en stektermometer. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter. Stek till 53 grader för rött och 58 grader för rosa. Låt vila 7-8 minuter. Skär upp mellan benen och servera med tillbehören.

Recept // Fler lammköttrecept