Du behöver
- 8 st lammlägg eller ca 1 1/2 kg skivad lammbog med lägg
- 2 msk smör + 1 msk olivolja
- 2 st gula lökar eller 8 schalottenlökar
- 2 st morötter
- 0.5 st purjolök
- 4.5 st vitlök klyftor
- 700 g tomater skållade och skalade eller 2 burkar
- tomat ca 400 g
- 2 st kvistar rosmarin
- timjan några kvistar och libbsticka
- 2.5 dl äppelcider eller torrt vitt vin
- 1.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
Gör så här
1
Putsa benen på lammläggsbitarna. Lammbog skärs i tjocka skivor. Skölj i kallvatten och torka av. Bryn dem gyllene runt om i smör och olja i en stekpanna eller gryta.
2
Placera lammläggarna i en gryta eller stor traktörpanna, varva med skalade och klyftade lökar, skalade och skivade morötter, skivad purjo och skalade vitlöksklyftor. Lägg i tomater (krama kärnorna ur de skållade och skalade tomaterna), eller lägg i burktomater (ej spadet). Tillsätt örter, salt och peppar. Häll på äppeljuice, inte för söt, eller vitt vin.
3
Lägg lock på grytan, koka upp på plattan och sätt sedan in hela grytan i ugnen på nedre falsen i
4
150 grader. Låt bräsera i 2–3 timmar tills köttet är mört och lätt kan skäras loss från benen.
5
Smaka av skysåsen med salt och peppar. Red med en matsked ljust redningsmjöl om det önskas simmigare konsistens på skyn.
6
Servera med mandelpotatismos eller med nykokta färskpotatisar.