Lammlägg i gryta med tomatsås och rosmarin

Du behöver 8 st lammlägg eller ca 1 1/2 kg skivad lammbog med lägg 2 msk smör + 1 msk olivolja 2 st gula lökar...


4 portioner

Du behöver

  • 8 st lammlägg eller ca 1 1/2 kg skivad lammbog med lägg
  • 2 msk smör + 1 msk olivolja
  • 2 st gula lökar eller 8 schalottenlökar
  • 2 st morötter
  • 0.5 st purjolök
  • 4.5 st vitlök klyftor
  • 700 g tomater skållade och skalade eller 2 burkar
  • tomat ca 400 g
  • 2 st kvistar rosmarin
  • timjan några kvistar och libbsticka
  • 2.5 dl äppelcider eller torrt vitt vin
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Gör så här

1
Putsa benen på lammläggsbitarna. Lammbog skärs i tjocka skivor. Skölj i kallvatten och torka av. Bryn dem gyllene runt om i smör och olja i en stekpanna eller gryta.

2
Placera lammläggarna i en gryta eller stor traktörpanna, varva med skalade och klyftade lökar, skalade och skivade morötter, skivad purjo och skalade vitlöksklyftor. Lägg i tomater (krama kärnorna ur de skållade och skalade tomaterna), eller lägg i burktomater (ej spadet). Tillsätt örter, salt och peppar. Häll på äppeljuice, inte för söt, eller vitt vin.

3
Lägg lock på grytan, koka upp på plattan och sätt sedan in hela grytan i ugnen på nedre falsen i

4
150 grader. Låt bräsera i 2–3 timmar tills köttet är mört och lätt kan skäras loss från benen.

5
Smaka av skysåsen med salt och peppar. Red med en matsked ljust redningsmjöl om det önskas simmigare konsistens på skyn.

6
Servera med mandelpotatismos eller med nykokta färskpotatisar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top