Kycklingtimbaler med dragonsås

Du behöver 1 dl portvin 400 g kycklingfilé (ca 4 st) 1 st ägg 1 tsk salt 5 dl vispgrädde 0.5 dl hackad persilja vitpeppar...


4 portioner

Du behöver

  • 1 dl portvin
  • 400 g kycklingfilé (ca 4 st)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl hackad persilja
  • vitpeppar nymalen

Dragonsås:

3 st schalottenlökar
smör
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten + 1 tsk kycklingfond
2 dl crème fraîche
0.5 tsk salt
1 krm strösocker
vitpeppar nymalen
2 msk dragon färsk finskuren

Grönsaksstrimlor:

100 g morötter
50 g selleri
100 g purjolök

Garnering:

200 g fryst bladspenat
smör
potatis gärna mandelpotatis

Gör så här

1
Koka upp och reducera portvinet försiktigt, så att det inte skvätter ner hela spisen, tills cirka 1/2 dl finns kvar. Låt kallna. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Mixa dem i en matberedare tillsammans med ägg och salt till en färs. Tillsätt grädden i en fin stråle medan du mixar. Blanda i portvinet och persiljan. Smaka av med vitpeppar och eventuellt mera salt. (Mikra en klick av färsen så att du kan provsmaka.) Ställ färsen kallt.

2
Fördela smeten i 10 av formarna i en muffinsplåt. Täck med alfolie, ställ den kallt tills den ska gräddas i 200 grader varm ugn ca 20 minuter.

3
Finhacka löken till såsen och fräs den i lite matfett. Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka cirka 3 minuter. Sila ifrån löken. Klicka i cr?me fra”che och koka ihop såsen cirka 8 minuter. Vispa då och då. Smaksätt med salt, socker och peppar. Späd eventuellt med lite buljong (vatten + fond). Tillsätt de finskurna dragonbladen.

4
Ansa morot, selleri och purjolök. Skär i tunna strimlor och låt få ett uppkok i lättsaltat vatten.

5
Halvtina spenaten och skär ”blocket” tvärs över i fyra bitar. Fräs spenaten i lite smör. Salta och peppra.

6
Fördela spenaten på 4 heta tallrikar. Lägg på grönsaksstrimlor och en kycklingtimbal, gärna delad i två delar. Ringla dragonsås över. Servera pressad kokt (mandel-) potatis till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top