RECEPT FRÅN IK

Het fläskfilé på vietnamesiskt vis

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g fläskfilé putsad
  • Marinad

  • 3-4 st vitlöksklyftor hackade
  • 1-2 st thaichili eller piripiri
  • 1 msk jordnötsolja
  • 1.5 msk kinesisk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • Till servering

  • 4 prt jasminris
  • 1 msk sesamfrön gärna vita och svarta
  • 400 g färsk spenat
  • 2 msk smör
  • salt
  • 2 st salladslökar
  • jordnötsolja till stekning

Gör så här

1

Skiva fläskfilén så tunt som möjligt.

2

Blanda vitlök, chili, jordnötsolja, soja, socker, fisksås och sesamolja i en stor burk med lock. Vänd ner fläskköttet och blanda om väl. Låt marinera i kylskåp över natten eller minst fyra timmar.

3

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 

4

Rosta sesamfröna i torr stekpanna till fin färg.

5

Lägg spenaten i ett stort durkslag och slå kokande vatten över så att den slaknar. Låt svalna något och krama ur vätskan. Fräs i stekpanna med smör några minuter och smaka av med salt. Håll varmt i skål med lock. Skölj, ansa och skiva salladslöken.

6

Hetta upp en stor stekpanna med jordnötsolja och stek köttet precis klart mycket hastigt i omgångar. Varmhåll på tallrik täckt med folie. Lägg inte för mycket kött åt gången i pannan, då kokar det istället. 

7

Servera köttet på en bädd av ris. Strö över sesamfrö och salladslök. Servera spenaten till.

8

Tips: Chili växlar mycket i styrka, smaka på chilin och anpassa mängden efter eget tycke.


Kommentar:
Tunnskivad fläskfilé drar åt sig mycket smak från marinaden. Anpassa chilimängden efter styrkan på chilin och egna preferenser.

Recept