RECEPT FRÅN IK

Helstekt fläskkarré med örter

Av .

Tillagningstid: 150 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg fläskkarré benfri i bit
  • 0.5 dl timjan färsk och hackad
  • 1 dl basilika hackad
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 st vitlöksklyftor hackade
  • 0.5 dl balsamvinäger röd
  • 1 dl rödvin
  • salt
  • svartpeppar
  • Sås:

  • steksky
  • 2 msk kalvfond
  • 1.5 dl rödvin
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk majsenaredning
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • Tillbehör:

  • 1 kg potatis (Asterix)
  • 500 g palsternackor i stavar
  • 2 msk olivolja
  • salt

Gör så här

1
Gnid in karrén med örter och vitlök. Lägg den i en bunke och häll på vinäger och rödvin. Vänd runt och låt marinera i en timme i rumstemperatur.
2
Värm ugnen till 150 grader varmluft eller 175 utan. Salta och peppra köttet runt om. Lägg fläskkarrén på ett ugnsgaller, stick in en stektermometer. Sätt in gallret med en form under. Häll marinaden och 2 deciliter vatten i formen.
3
Stek till en innertemperatur av 67 grader (tar cirka 70 minuter), se till att det inte blir torrt i formen, fyll då på med mer vatten.
4
Rulla in steken i folie när den är klar. Höj ugnstemperaturen till 175 grader (200 utan varmluft).
5
Sås Sila över skyn från formen i en kastrull, späd med vatten så det blir ca 4 dl. Tillsätt fond, vin och soja. Koka ihop under 10 minuter, rör ner majsenaredning. Smaka av med socker, salt och peppar, vispa i smör.
6
Tillbehör Lägg potatisklyftor och palsternacka i en långpanna, ringla över olivolja och rosta rotsakerna gyllenbruna i 35 minuter, salta.
7
Skiva upp köttet som nu fått vila. Servera med sås, potatis och palsternackor. Klipp rikligt med örter över fatet.

Recept // Fler fläskköttrecept