Du behöver

  • 500 g gäddfilé
  • 1 st kräftstjärtar i lag (380 g)
  • räkor ca 500 g med skal
  • 1.5 st schalottenlökar
  • 2 st ägg
  • 2 dl kesella
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk majsstärkelse Maizena
  • 1 1 /2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • Till stekning:

  • 1.5 msk smör eller margarin
  • Vitvinsås:

  • 3 dl vispgrädde eller mellangrädde
  • 2 dl vin vitt torrt
  • 2 msk hummerfond koncentrerad
  • salt
  • svartpeppar nymald
  • 1.5 msk majsstärkelse Maizena
  • 0.5 dl kallt vatten
  • 2 msk hackad gräslök
  • Att servera till:

  • räkor och kräftstjärtar
  • kokt potatis eller ris
  • sparris kokt
  • sockerärter

Gör så här

1
Bena ur gäddköttet noga. Skär fisken i små tärningar.
2
Låt kräftstjärtarna rinna av mycket väl och grovhacka hälften. Skala räkorna och grovhacka även hälften av dem. Skala och grovhacka lökarna och tillsätt dem.
3
Lägg fisktärningarna och löken i en matberedare eller mixer. Blanda ner ägg, kesella, cr?me fraiche, majsstärkelse, salt och peppar.
4
Starta maskinen och låt den gå tills en slät, jämn smet bildas.
5
Rör för hand ner de hackade kräftstjärtarna och räkorna. Tillsätt gräslöken.
6
Forma drygt äggstora bullar med hjälp av en matsked och fuktad hand.
7
Bryn gäddfärsquenellerna vackert gyllene, i matfettet, i en stekpanna. Ta upp dem och lägg dem i en ugnssäker form. (Så här långt kan man förbereda rätten.) Ställ in formen, mitt i ugnen i 200 grader, ca 15 minuter, tills quenellerna är genomgräddade.
8
Häll grädde och vitt vin i en kastrull. Smaksätt med hummerfond och låt såsen koka medan fisken står i ugnen. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
9
Gör en redning av majsstärkelse och vatten. Vispa ner den i såsen och låt såsen koka tills den är lagom tjock. Tillsätt gräslöken.
10
Bjud quenellerna med resten av kräftstjärtarna och räkorna och såsen. Sparris och sockerärter smakar gott till och potatis eller ris.

Recept // Fler fiskrecept