Du behöver
- 300 g champinjoner
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyftor
- 200 g rotselleri en klyfta
- 2 msk smör
- 1 msk timjan finhackad
- 1 st grönsaksbuljong eller hönsbuljong
- 1 l vatten
- 1 dl vispgrädde
- salt & peppar
Till servering
4 skiva surdegsbröd rostat
1 msk finhackade färska örter t ex persilja och timjan
4 msk olivolja
Gör så här
Ansa svampen och skär i skivor. Spara några svampar att hyvla tunt till dekoration. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar.
Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt först lök, vitlök och selleri. Låt grönsakerna svettas i några minuter utan att ta färg. Tillsätt svampen och fräs tills nästan all vätska försvunnit. Krydda med timjan, och häll i buljong och vatten. Sjud soppan under lock i cirka 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt soppan få ett uppkok. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Toppa soppan med några tunt skivade champinjoner och finhackad timjan, ringla över lite olivolja. Servera med rostat surdegsbröd toppat med färska örter och olivolja.
Servera nyrostat bröd toppat med finhackade örter och olivolja till champinjonsoppan.