Börek med spenat

Du behöver 350 g bladspenat färsk 8 st salladslökar ansade 350 g fetaost krämiga 2 msk olivolja salt, svartpeppar Pensling inuti 1 st ägg 1...

Tillagningstid: 55 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 350 g bladspenat färsk
  • 8 st salladslökar ansade
  • 350 g fetaost krämiga
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar

Pensling inuti

1 st ägg
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja

Pensling ovanpå

1 st äggula
1 dl turkisk yoghurt
0.5 dl olivolja
sesamfrön
200 g yufkadeg

sallad till servering

Gör så här

1

 Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skär spenat och salladslök i små bitar. Lägg i en bunke. Smula ner feta och tillsätt olivolja, salt och peppar. Blanda.

3

Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar i en skål. Vispa ihop äggula, yoghurt och olivolja i en annan skål.

4

Rulla ut yufkadegen på en bänk. Skär den i rektanglar, cirka 15 x 30 centimeter.

5

Pensla degen tunt med den första äggblandningen. Lägg en 3–4 centimeter bred sträng med fyllning längsmed långsidan. Rulla ihop och lägg i en papprad mindre långpanna.

6

Gör likadant med resten av deg och fyllning. Lägg rullarna bredvid varandra i formen. 

7

Pensla med ägguleblandningen, strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Servera böreken varm med en god sallad.

8

Tips: Yufkadeg är tjockare och mer lättarbetad än filodeg och finns i kyldisken i butiker med mat från Mellanöstern. 


Kommentar:
Börek, ett slags turkisk paj, kan du göra själv med köpt yufkadeg, spenatblad och fetaost. Den passar också bra på buffébordet. Böreken är godast samma dag som den tillagas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top