Bönsoppa med rotsaker

Du behöver 1 st gul lök stor 2 st morötter 1 st palsternacka 3 msk olivolja 1 tsk paprikapulver milt 1 tsk malen spiskummin +...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök stor
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver milt
  • 1 tsk malen spiskummin + extra till garnering
  • 2 st buljongtärningar gärna höns- ca 1,2 liter vatten
  • 4 st potatisar medelstora
  • 1 burk stora vita bönor sköljda och avrunna
  • salt och peppar
  • färsk koriander eller bladpersilja, mynta

Gör så här

1

Skala och hacka löken, morötterna och palsternackan. 

2

Fräs lök, morötter och palsternacka i olja i en gryta utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Krydda med paprika, spiskummin och koriander. Smula i buljongtärningarna. Blanda i 2/3 av vattnet, lite i taget.

3

Skala och tärna potatisen. Lägg tärningarna i soppan och koka cirka 10 minuter. Blanda i bönorna och koka ytterligare 5–8 minuter eller tills alla grönsakerna är mjuka. 

4

Ta kastrullen från värmen och mixa soppan med stavmixer, men inte helt slät. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Ge soppan ett uppkok och sjud cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Garnera med strimlade örter och lite malen spiskummin.


Kommentar:
Matig soppa med bönor och rötter, den som vill kan smaksätta med pressad vitlök och några droppar citronsaft.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top