Du behöver
- 2 st aubergine
- 1 dl olivolja extra vergine
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 pkt krossade tomater (370 g)
- 0.5 tsk havssalt
- 1 krm svartpeppar
- basilikablad färska
- 0.5 dl persilja hackad
- 0.5 st vitlöksklyfta finhackad
- 90 g parmesanost finriven
- 0.5 dl ströbröd
- 1 st mozzarella 125 g
Gör så här
1
Tvätta auberginerna och skär dem i tunna skivor på längden, cirka 1 centimeter tjocka. Lägg dem på papprad ugnsplåt och baka mitt i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter. Ta ut dem, pensla med lite av oljan och låt svalna.
2
3
Pressa vitlöksklyftan platt med ett knivblad. Fräs den lätt i 2–3 minuter i en stekpanna med 1/2 deciliter olivolja. Häll i tomatkrosset och salt och peppar. Låt bubbla i pannan på knappt medelvärme cirka 20 minuter, späd med lite vatten om det blir torrt, rör om då och då. Lägg i några basilikablad och smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Ta bort vitlöken. Låt såsen vila.
4
5
Blanda persilja, vitlök, parmesanost och ströbröd. Skär mozzarellaosten i småbitar. Lägg en bit mozzarella på varje aubergineskiva. Strö på persilje- och ostblandningen, salt och peppar. Rulla samman och lägg rullarna tätt i en oljad ugnssäker form. Bred på tomatsåsen, resten av persilje- och ostblandningen och basilikablad samt ringla över resten av oljan.
6
7
Baka rätten mitt i ugnen i 225 grader 15–20 minuter tills ytan fått gyllene stekskorpa. Servera med bröd, riven parmesan och sallad.