Äppelsorbet med frukt i filodeg

Du behöver 500 g äpple (3-4 st) gröna, t. ex Granny Smith 1 st gelatinblad 110 g socker 20 g flytande honung (2 msk) 0.5...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g äpple (3-4 st) gröna, t. ex Granny Smith
  • 1 st gelatinblad
  • 110 g socker
  • 20 g flytande honung (2 msk)
  • 0.5 dl citronsaft
  • 2.5 msk vin halvtorrt vitt el Calvados

Dessutom:

2 st blad filodeg
smält smör
socker lite
1 st honungsmelon
0.5 l jordgubbar
1.5 dl blåbär eller hallon
2 dl socker
1.5 dl vatten eller vitt vin
2.5 msk mynta hackad färsk

Gör så här

1
Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten 5-10 minuter.

2
Blanda i en kastrull socker, flytande honung och citronsaft och koka upp. Rör om tills sockret smälter och vispa ner det urkramade gelatinbladet i den heta lagen. Häll sockerlagen på äppelklyftorna. Låt dem ligga och dra i lagen tills den kallnar. Kör i mixer eller matberedare med vitt vin eller Calvados.

3
Frys sorbeten i glassmaskin eller i en form i frysen. Rör om ett par gånger under tiden om du fryser den i frysen.

4

5
Filodegskorg med frukt:

6
Sätt ugnen på ca 200 grader.

7
Lägg ut ett filodegsblad på arbetsbordet, pensla med smält smör och strö över lite socker. Lägg det andra bladet ovanpå. Skär ut cirklar av filodegen och tryck ner dem i små ugnsfasta formar, typ cocotteformar eller muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter eller tills kanterna på korgarna börjar ta färg – håll ett öga på dem under gräddningen! Låt svalna och knacka ut korgarna ur formarna.

8
Ta ut kulor ur fruktköttet på en melon.


Kommentar:
Ett recept signerat Andreas Pieplow som är både kock och musiker. Länkar till fler av Andreas recept hittar du här intill.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top