Test av disktabletter

Den största skillnaden är inte hur rent de diskar, utan priset per styck. Icakuriren har testat maskindisktabletter.

Inte skölja, bara skrapa

Skölj inte av disken i varmt vatten innan du stoppar in den i maskinen, för då går hela miljövinsten förlorad. Det räcker att du skrapar av matresterna innan du ställer in tallriken.
Om disken har stått länge så att smutsen torkat in är det bättre ur energisynpunkt att använda maskinens fördisk. Dagens diskmaskiner använder mindre än tio liter vatten för att diska. Sköljer man av disken innan kan man använda lika mycket vatten som maskinen förbrukar för en hel disk.
Tycker du att du måste skölja av – gör det i kallt vatten.

Test av disktabletter
Se hela testet här (PDF)

Tallrikar och glas ska vara rena och fläckfria när vi plockar ur dem ur diskmaskinen, annars diskar vi dem igen.
Icakuriren har testat hur rent tio maskindiskmedel i tablettform diskar. Tallrikar, glas, koppar och bestick smutsades ner med ägg, spenat, havregrynsgröt, kaffe, te, mjölk, tomatketchup och olja som fick torka in, innan de stoppades in i diskmaskinen. Sammanlagt har vi stoppat in smutsig disk omkring 100 gånger i maskinen för att kunna bedöma hur rent de olika tabletterna diskar. Ändå är det små skillnader.

Läs mer: Test – två mobilskal så giftiga att de förbjuds

Gröt och spenat svårast

Det som skiljer dem åt är hur bra de klarar av gröt och spenat. Alla övriga matrester diskar tab­letterna bort med glans.
Renast diskar Ecover som endast lämnar kvar något stänk av den intorkade gröten och spenaten på enstaka tallrikar. Grötälskare ska dock undvika Coops X-tra och Eldorados disktabletter som lämnar kvar grötrester på nästan alla tallrikar.
Men hur rent de diskar är inte den stora skillnaden mellan tabletterna, utan priset som varierar från 71 öre per tablett och disk som för Coops X-tra till 3:56 kronor för Ecover. Visserligen diskar Ecover bäst och Coops tablett sämst, men skillnaderna när det gäller hur rent de diskar är absolut inte så stora att det motiverar den otroligt stora prisskillnaden. Många av märkena som Yes, Sun och Finish säljs i olika förpackningsstorlekar vilket har betydelse för styckpriset, det gäller inte Coop och Ecover.

Slipp överdosering

Disktabletter är dyrare än pulver, men en stor fördel är att man inte kan överdosera och man slipper ofta tillsätta både spolglans och salt då det ingår. För många av diskmedlen är allt i ett och innehåller “allt” som glans, silverskydd, saltfunktion och glasskydd. Det är endast Coop som rekommenderar att man kan behöva tillsätta spolglans och salt.
De flesta av tabletterna är miljömärkta med Svanen eller EU-blomman, de parfymfria även med Astma- och Allergiförbundets symbol. Undantagna är Lidls W5 och förvånande nog Ecover som har en miljöprofil.
Sedan ett par år är det förbjudet med fosfor i maskindiskmedel för miljöns skull. Det stämmer inte helt, då det fortfarande är tillåtet med små mängder. 2017 kommer det att begränsas till 0,3 gram per disk. Det enda av maskindiskmedlen som de-k­larerar att det innehåller fosfor är Yes.
Flera har vattenlösliga omslag som man ska låta vara kvar när man lägger tabletten på plats i doseringsfacket. Det är en klar fördel både för miljön och för hanteringen, eftersom det är lätt att de smulas sönder i förpackningarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top