Test av duntäcken

Varmt eller svalt. Vilket duntäcke du väljer beror också på smak och plånbok. Icakuriren har testat tio "normalvarma" duntäcken. Läs hela testet av duntäcken i en pdf-fil.

Fakta duntäcken

Så sköter du duntäcket:

  • Täcket ska skakas och vädras ofta men aldrig piskas eller dammsugas.
  • Tvättas i 60 grader med endast halva mängden tvättmedel. En del tillverkare rekommenderar endast enzymfritt tvättmedel.
  • Använd aldrig sköljmedel.
  • Tjockare täcken ska helst tvättas i en större tvättmaskin
  • (7- kilos). Torktumla täcket tills det är helt torrt, gärna tillsammans med flera tennisbollar för att fluffa upp dunet.
  • Kemtvätta inte duntäcke.
  •  Öko-Tex är en europeisk märkning som visar att tyget och tråden är fria från kemikalier som vid kontakt med huden kan vara skadliga för människan.
  •  En del täcken säljs med garanti. Tänk på att alla varor omfattas av den allmänna reklamationsrätten som gäller i tre år enligt konsumentköplagen.

Faktarutor

Brothers 08-410 522 30
Ellos 033-330 00
Engmo www.engmo.se
Hemtex 033-20 84 00
Ikea 0775-70 05 00
Jotex 033-22 50 22
Jysk 0770-45 74 57
Kungsängen 0171-206 57
Mille Notti 08-700 00 08
Mio 020-66 44 00
Sova 040-46 61 70

Test av duntäcken
duntäcken test
Laboratorieingenjör Sofia Morsten undersöker täckets bärighet (fluffighet) i Textil och läderlaboratoriets bärighetsmaskin.
Test av duntäcken
duntäcken test
I duntäthetsprovaren gnuggas tyg mot tyg. Testet visar hur mycket dun och fjärdrar som tyget släpper igenom.

Du kan få närapå 17 billiga duntäcken till priset av ett dyrt. Men bärigheten och duntätheten varierar stort, visar Icakurirens test.

Priset på täcken avgörs till stor del av mängden stoppning och av hur mycket dun respektive fjädrar täcket innehåller. Dun är betydligt dyrare att producera än fjädrar och därför anses ett täcke med mycket dun mer exklusivt än ett täcke som innehåller mest fjädrar.
Vilket täcke som passar dig beror på hur mycket du är beredd att betala men också på hur varmt du vill ha i sängen. Samtliga täcken i testet anses av företagen själva som normalvarma, men spannet för vad som är normalvarmt är uppen­barligen stort.

Billigast i testet är Ikeas täcke Mysa Rönn för 249 kronor. Det innehåller endast 15 procent dun och 85 procent fjädrar.
Du får närapå 17 sådana Ikeatäcken mot testets dyraste, Engmos Mette, som kostar 4 190 kronor. Det innehåller 90 dun och 10 procent fjäder.
Båda klassas, enligt företagen själva, alltså som mellanvarma. I själva verket passar nog täcket Mette bäst för den riktigt frusne, eftersom stoppningen har mycket hög bärighet.
Ett täcke med hög bärighet innehåller, förutom stor andel dun, även mycket luft som isolerar och värmer. Hög andel dun och liten andel fjädrar ger alltså ett mycket varmt täcke.
Billigare än Engmos täcke, men fortfarande relativt dyrt, är täcket Natura från Mille Notti. Det har i stort sett lika hög bärighet, men vinner på att det får bättre poäng i det så kallade duntäthetstestet.
Det visar hur lätt dun och fjädrar går igenom tyget.

Mille Notti är för övrigt det enda täcket som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet.
Underkänt i duntäthetstestet får täcket Vila Medium från Mio. Testresultat visar att täcket släpper igenom alldeles för många partiklar. Dåligt för ett täcke som kostar 1 790 kronor.
De billigare täckena från Ikea och Jotex har bra duntäthet. Jotex har dock tyg av polyester, som endast kan tvättas i 40 grader. Klart minus även för den som föredrar bomull i sängen. Ett ytterligare stort minus är att täcket från Jotex innehåller otäckt vassa och stickiga fjäderpennor. Det kanske är därför man satsat på ett tätare vävt tyg? Det är endast fakirer som vill sova med stickiga täcken!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top